Πήγε για πεζοπορία και γύρισε με σπαθί των Βίκινγκς!

Μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έκανε ένας Νορβηγός, χωρίς να το προσπαθήσει, χωρίς καν να το ξέρει. Ο Γκόραν Όλσεν, πεζοπόρος και λάτρης της φύσης, ενώ είχε πάει για μια πεζοπορία κοντά στο ψαροχώρι Χαουκέλι, 150 μίλια δυτικά του Όσλο, είδε ανάμεσα σε κάτι βράχους ένα μεταλλικό αντικείμενο. Η λάμα αντανακλούσε τις αχτίνες του ήλιου και έτσι του τράβηξε την προσοχή.

Γρήγορα κατάλαβε ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό. Και το πήρε. Δεν περίμενε όμως πόσο σημαντικό θα ήταν: όταν το εξέτασαν αρχαιολόγοι απεφάνθησαν ότι πρόκειται για ένα αυθεντικό σπαθί των Βίκινγκς ηλικίας 1.200 ετών. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως είναι σε τόσο καλή κατάσταση που αν λίγο καθαριστεί και του προστεθεί μια λαβή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί!

Το δριμύ ψύχος της περιοχής διατήρησε το αρχαίο σπαθί σε τέλεια κατάσταση.

Μάλιστα οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι την άνοιξη, που θα λιώσουν τα χιόνια, θα διεξάγουν μεγάλη έρευνα στην περιοχή για να αναζητήσουν και άλλα αντικείμενα, ίσως και κάποιον τύμβο, που θα αποκαλύψει πολλά για την εποχή των Βίκινγκς.