Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια – Φόβοι για υπερχείλιση του Σπερχειού στη Φθιώτιδα

Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια – Φόβοι για υπερχείλιση του Σπερχειού στη Φθιώτιδα

Δοκιμάζονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Κορινθία και Φωκίδα - Προβλήματα και στην Αττική

Η πιο επικίνδυνη ημέρα της κακοκαιρίας Elias αναμένεται να είναι η σημερινή σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με τα προβλήματα να είναι σοβαρά στη βόρεια Εύβοια, ενώ Κόρινθος, Φωκίδα και Φθιώτιδα δοκιμάζονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στη Βόρεια Εύβοια βρέχει ασταμάτητα από τα ξημερώματα της Τετάρτης και μέχρι και αυτή την ώρα έχει πέσει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα νερού, η οποία έχει δημιουργήσει μια σωρεία προβλημάτων. Ολόκληροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, σημειώθηκαν καθιζήσεις σε αρκετούς δρόμους, με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί περιοχές. Ένας χείμαρρος ορμητικών νερών φθάνει και εκβάλει μέσα στη θάλασσα, έχοντας μετατρέψει τη θάλασσα σε λασπώδη περιοχή.

Τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή την ώρα παρατηρούνται στις Ροβιές και στο Μετόχι, όπου υπάρχουν αναφορές για πλημμυρισμένα σπίτια. Ακόμα, σε αυτούς τους οικισμούς αλλά και στη Λίμνη Ευβοίας σημειώνονται διακοπές ρεύματος, καθώς δένδρα έχουν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας 50 κλήσεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τα καιρικά φαινόμενα, όπως δείχνουν, θα παραμείνουν για όλη τη μέρα, ενώ αυτό που αναφέρει η ΕΜΥ, είναι ότι η περιοχή της Εύβοιας χτυπιέται πολύ πιο δυνατά από την κακοκαιρία.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί, όπου χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό, με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δένδρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Την τελευταία ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο, όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Στη Φθιώτιδα, συνεχείς είναι οι μετρήσεις της στάθμης του ποταμού Σπερχειού για τον κίνδυνο υπερχείλισης, ενώ χθες το βράδυ εστάλη μήνυμα απο το 112 στους κατοίκους, ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Από τη γέφυρα Αλαμάνας το ποτάμι αρχίζει και φουσκώνει, ενώ ορατά είναι και τα φερτά υλικά. Στη Λαμία τσουβάλια με άμμο έχουν τοποθετηθεί στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας, προκειμένου να αποτρέψουν τα νερά να μπουν και να μην πλημμυρίσει το σχολείο. Νωρίτερα έκλεισε ο δρόμος Λαμίας – Στυλίδας από φερτά υλικά και υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας έως τα Λουτρά Υπάτης. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Λαμία, Μακρακώμη, Δομοκό και Στυλίδα, προληπτικά, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα.

Στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στην Ιτέα το πρωί λαχτάρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, αφού τα νερά που έρχονται από την Γκιώνα και συγκεντρώνονται σε επτά ποταμούς, καταλήγοντας σε έναν που διασχίζει όλη τη διαδρομή από την Άμφισσα και χύνεται στην περιοχή της Ιτέας. Στο σημείο αυτό, δηλαδή στην περιοχή της Κίρρας, πλέον είχε συγκεντρωθεί τόσο μεγάλος όγκος νερού όπου υπήρχε σοβαρός κίνδυνος υπερχείλισης.

Στην Κορινθία βρέχει ασταμάτητα. Στο Ξυλόκαστρο η νύχτα ήταν δύσκολη με αρκετή βροχή, αλλά και κεραυνούς. Αρκετά κυβικά νερού κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο της Δυτικής Κορινθίας και κατέληξαν στη θάλασσα, όπως επίσης και πολλά φερτά υλικά. Στη Νεμέα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς Ψάρι, Ασπρόκαμπο και Σκοτεινή λόγω προβλημάτων στους δρόμους. Εκτός από το παραλιακό μέτωπο του Ξυλοκάστρου, μικροπροβλήματα καταγράφηκαν σε Λέχαιο, το Άσσο και το Περιγιάλι. Kλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σήμερα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Επίσης, όλες οι δημόσιες και δημοτικές, σχολικές δομές του δήμου Άργους – Μυκηνών, θα μείνουν κλειστές, για προληπτικούς λόγους, αφού η κακοκαιρία, αναμένεται να εκδηλωθεί και στην Αργολίδα.

Στην Αχαΐα φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά. Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές. Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Στην Αττική οι αστραπές και η ισχυρή βροχόπτωση το πρωί της Τετάρτης δημιούργησε ανησυχία και προβλήματα με την Πυροσβεστική να δέχεται από νωρίς κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής. Τα σχολεία παρέμειναν τελικά ανοιχτά, ενώ νωρίς το πρωί είχε γίνει γνωστό, πως θα παρέμεναν κλειστά εξαιτίας της κακοκαιρία. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε, πως τα φαινόμενα θα είναι τοπικά και έτσι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Με μεγάλες δυσκολίες διεξάγεται από νωρίς το πρωί η κίνηση στους δρόμους. Δυσκολίες μετακίνησης για τους οδηγούς στον Κηφισό, με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο από Μεταμόρφωση μέχρι Παραλιακή και από Πειραιώς μέχρι το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού. Στο "κόκκινο" και πολλοί ακόμα κεντρικοί δρόμοι της Αττικής.

Προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρούνται και στη Λιοσίων. Παράλληλα, έκλεισε προσωρινά για λόγους ασφαλείας η λεωφόρος Αναβύσσου στο ύψος της ταβέρνας "Διαμαντή", εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε Μετρό και τρένα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, υπήρξε αποκατάσταση των δρομολογίων του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο.