«Το Παρίσι προσφέρει την υποστήριξή του στην Αρμενία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών
Η Γαλλία εκτίμησε σήμερα πως η «μαζική» έξοδος των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη νικηφόρα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, ξεδιπλώνεται «υπό το συνένοχο βλέμμα της Ρωσίας», που είχε αναπτύξει το 2020 μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή αυτή.
«Διαπιστώνουμε μια πολλή ανησυχία μια μαζική αναχώρηση Αρμενίων που πραγματοποιείται υπό το συνένοχο βλέμμα της Ρωσίας», δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζάντρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου. Υπενθύμισε πως το Παρίσι καθιστά «πλήρως υπεύθυνο το Αζερμπαϊτζάν για την τύχη του αρμενικού πληθυσμού».
Η Ρωσία ήταν ο ανάδοχος μια συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έθεσε τέλος στις εχθροπραξίες το 2020 και ανέπτυξε από τότε ειρηνευτική δύναμη, η οποία δεν εμπόδισε την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων της περιοχής.
Η εκπρόσωπος δήλωσε εξάλλου πως η Γαλλία προσφέρει «την υποστήριξή της στην Αρμενία», που αγωνίζεται να υποδεχθεί πάνω από 13.000 ανθρώπους που έχουν έρθει από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Υπενθύμισε πως το Παρίσι έχει ήδη προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ και πως επιθυμεί να προσφέρει «επιπλέον βοήθεια». Η Γαλλία «είναι έτοιμη να στείλει ιατρική βοήθεια και βοήθεια εκτάκτου ανάγκης».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό, η εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή θέση είναι «σαφής», μετά την καταδίκη της επίθεσης που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα το Μπακού και την απαίτηση να ξανανοίξει ο διάδρομος Λατσίν, ο μοναδικός δρόμος που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», υπογράμμισε. «Θα έχουμε την ευκαιρία να τις συνεχίσουμε στη Γρανάδα», στη νότια Ισπανία, στις αρχές Οκτωβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε σήμερα υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ αναμένονται, από την πλευρά τους, στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας όπου συμμετέχουν περίπου 50 ευρωπαϊκές χώρες, μέλη και μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 5 Οκτωβρίου στη Γρανάδα.