Οι βαθιά θρησκευόμενοι δεν θεωρούν, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, ότι η πίστη τους έρχεται σε σύγκρουση με τα επιστημονικά δεδομένα, όμως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο τα κυριότερα σημεία τριβής είναι η εξέλιξη και η δημιουργία του σύμπαντος, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Παρ' όλο που οι περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η επιστήμη και η θρησκεία συχνά συγκρούονται μεταξύ τους, η αντίληψη αυτή κυριαρχεί κυρίως σε όσους δεν είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι, υποστηρίζει η μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πιού που διενεργήθηκε το 2014 σε δείγμα 2.000 ανθρώπων και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 76%) από αυτούς δεν είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι θεωρούν ότι θρησκεία και επιστήμη συχνά συγκρούονται μεταξύ τους. Όταν ρωτήθηκαν για τις προσωπικές τους πεποιθήσεις, μόνο το 16% απάντησε ότι τα πιστεύω τους είναι αντίθετα με όσα πρεσβεύει η επιστήμη.
"Το τι πιστεύουμε για τους άλλους ανθρώπους είναι διαφορετικό από το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας" είπε η ερευνήτρια Κάρι Φανκ. Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι "η αντίληψη περί σύγκρουσης προέρχεται από τις υποθέσεις που κάνουμε για τις πεποιθήσεις των άλλων", πρόσθεσε.
Από αυτούς που είπαν ότι είναι πιστοί κάποιας θρησκείας, το 34% θεωρεί ότι η επιστήμη μερικές φορές συγκρούεται με τις προσωπικές πεποιθήσεις τους. Η συνηθέστερη πηγή της "σύγκρουσης" αυτής είναι οι πεποιθήσεις τους για τη δημιουργία του σύμπαντος και του ανθρώπου.
Συνολικά, το 65% των ερωτηθέντων είπε ότι "οι άνθρωποι και τα άλλα έμβια όντα εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου" ενώ το 31% πιστεύει ότι τα όντα αυτά "υπήρχαν στη σημερινή μορφή τους από την αρχή του χρόνου", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου.
Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων το διάστημα 15-25 Αυγούστου 2014 και έχει περιθώριο λάθους συν/πλην 3,1%.