Πάντα σε εγρήγορση είναι ο κροκόδειλος. Και για αυτό, μπορεί να κοιμάται αλλά κοιμάται πάντα με το ένα μάτι ανοικτό!
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου La Trobe, της Μελβούρνης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Biology», οι κροκόδειλοι όχι απλώς κοιμούνται με το ένα μάτι ανοικτό αλλά κοιμίζουν... εκ περιτροπής και τον εγκέφαλο τους, δηλαδή πότε κοιμάται το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου τους και πότε το άλλο ώστε να είναι σε επαγρύπνηση.
Όπως έδειξαν τα πειράματα, το μάτι του κροκόδειλου όχι απλά μένει ανοικτό αλλά και άγρυπνο αφού ακόμη και όταν κοιμάται, αν υπάρχει άνθρωπος στο χώρο, το ανοικτό μάτι εστιάζει επάνω του. του ανθρώπου.
"Οι κροκόδειλοι παρακολουθούσαν τον άνθρωπο που έμπαινε στον χώρο τους. Ακόμα και αφότου εκείνος είχε εξέλθει από αυτόν, τα ζώα διατηρούσαν το μάτι τους ανοιχτό εστιάζοντας προς την κατεύθυνση στην οποία στεκόταν ο άνθρωπος προηγουμένως. Κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι οι κροκόδειλοι ουσιαστικά σαρώνουν τον χώρο για πιθανές απειλές" αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τζον Λέσκου.
Τα πειράματα των ειδικών πραγματοποιήθηκαν στον χώρο ενός ενυδρείου, εξοπλισμένο με κάμερες υπερύθρων προκειμένου η παρακολούθηση νεαρών κροκοδείλων να είναι εφικτή τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας, όσο και της νύχτας.
Πάντως οι κροκόδειλοι δεν είναι το μόνο είδος που κοιμίζει εκ περιτροπής τα ημισφαίρια του εγκεφάλου του. Αυτή η τακτική είναι πολύ συνηθισμένη στα θαλάσσια θηλαστικά, όπως π.χ. τα δελφίνια που παρ' ότι κοιμούνται παρακολουθούν πού πάει η ομάδα τους για να μην μείνουν πίσω.