Ενώπιον ενός ιστορικού διλήμματος για το Κόσοβο βρίσκεται η πολιτική ηγεσία της Σερβίας, καθώς η ΕΕ θεωρεί την αναγνώρισή του ως απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, προειδοποίσε πριν λίγες μέρες ότι ″ Αν αναγνωρίσουμε το Κόσοβο, θα ξεσπάσει εμφύλιος″ και ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί όρο για την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Σήμερα, σε κοινή διάσκεψη στο Βελιγράδι, όλα τα θεσμικά και κρατικά όργανα της Σερβίας ανακοίνωσαν ότι αντιτίθενται σθεναρά στην ένταξη του Κοσόβου στον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα συνεχίσει την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα, η κρατική και εκκλησιαστική ηγεσία της Σερβίας και εκπρόσωποι της SANU κάλεσαν τα μέλη της UNESCO να μην στηρίξουν το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό και υπογράμμισαν ότι η Σερβία θα συνεχίσει την πορεία προσχώρησης στην ΕΕ.
"Επίσης, ο διάλογος στις Βρυξέλλες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα πρέπει να συνεχιστεί και η σερβική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της έχουν πλήρη ελευθερία στο πλαίσιο του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας, να υιοθετούν συμβιβαστικές λύσεις, που θα ανοίγουν το δρόμο ώστε Σέρβοι και Αλβανοί να συνεργάζονται και να συμβιώνουν καλύτερα στο μέλλον" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση - με δέλεαρ την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων - προσπαθεί να αναγκάσει τη Σερβία να αποδεχθεί την ύπαρξη ανεξάρτητου κράτους στο Κόσοβο.
Όμως, στο κείμενο που προτείνεται για βάση των διαπραγματεύσεων, στο κεφάλαιο 35, υπάρχουν δέκα επίμαχα σημεία που η σερβική πλευρά αρνείται να αποδεχθεί. Για παράδειγμα, γίνεται λόγος για ομαλοποίηση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου και όχι Βελιγραδίου και Πρίστινας, όπως αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα που αφορούν τον διάλογο, που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, στο κείμενο ενδέχεται να συμπεριληφθεί και πρόταση της Γερμανίας, την οποία υποστηρίζουν η Μεγάλη Βρετανία και η Κροατία, η οποία προβλέπει ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Σερβία θα αποτελεί όρο για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε εδώ τα σημεία που δεν αποδέχεται η Σερβία.
Πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν πως οι τριγμοί στο εσωτερικό της Σερβίας θα πολλαπλασιαστούν όσο φτάνει η στιγμή που θα πρέπει η πολιτική ηγεσία της Σερβίας αλλά και η κοινωνία να απαντήσει στο δίλημμα για την τύχη του Κοσόβου: "Είναι το Κόσοβο η καρδιά της Σερβίας;" όπως διακηρύσσει η επίσημη, πλειοψηφούσα θέση ή αποτελεί "το άκρο που της αφαιρέθηκε και είναι αδύνατον να συγκολληθεί", όπως πιστεύουν οι πραγματιστές, οι οποίοι μειοψηφούν πολιτικά αλλά και κοινωνικά.
Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι συνηγορεί υπέρ της μειοψηφίας αλλά επίσημα δεν τίθεται στη Σερβία όρος για την αναγνώριση του Κοσόβου, αφού πέντε χώρες-μέλη αρνούνται να αναγνωρίσουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.
Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη