Χαλέπι: Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ενώ πέφτουν ρωσικά πυρά

Κατά δεκάδες χιλιάδες οι Σύροι του πολύπαθου Χαλεπίου εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ενώ ρωσικά πυρά πέφτουν από τις επιχειρήσεις της αεροπορίας στο συριακό έδαφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, έχουν προκαλέσει το θάνατο 370 ανθρώπων, 243 ανταρτών και 127 αμάχων, από τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση. Από τους μαχητές, 52 ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους και οι υπόλοιποι άλλων ένοπλων οργανώσεων.

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά τις σφοδρές επιθέσεις των τελευταίων ημερών.

Οι άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη τροφίμων, βασικών προϊόντων και στέγης ενώ οι υπηρεσίες βοήθειας είναι όλο και πιο ανήσυχες για τις άστεγες οικογένειες καθώς ο καιρός ψυχραίνει, ιδίως τη νύχτα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA).

Από τον Μάρτιο του 2011 η σύγκρουση, η οποία ξέσπασε με την καταστολή διαδηλωτών που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις, προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 250.000 ανθρώπων και τη φυγή τεσσάρων εκατομμυρίων Σύρων που κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες. Από την αρχή της σύρραξης, 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις σχεδιάζουν να επεκταθούν από τη βάση τους στη Συρία και να αποσταθεροποιήσουν άλλες περιοχές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

"'Έχοντας εγκαθιδρύσει μια βάση εξόρμησης στη Συρία και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, οι τρομοκράτες αναπτύσσουν σχέδια προκειμένου να επεκταθούν και να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρες περιοχές", δήλωσε ο Πούτιν σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού, όπως μεταδίδει το RIA.