Ένα νέο διεθνές φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του στις 20 Νοεμβρίου στην Αδριανούπολη (Εντίρνε) της Τουρκίας. Περισσότερες από διακόσιες ταινίες θα προβληθούν στη διάρκεια του επταήμερου Φεστιβάλ, το οποίο θα έχει τρεις διαγωνιστικές ενότητες: μία ταινιών μεγάλου μήκους από χώρες των Βαλκανίων, μία μεγάλου ταινιών μεγάλου μήκους από τον τουρκικό κινηματογράφο και μία ταινιών μικρού μήκους από βαλκανικές χώρες. Σε κάθε ενότητα θα διαγωνιστούν δέκα ταινίες. Το βραβείο του Φεστιβάλ θα είναι το αγαλματίδιο ενός ηλιοτροπίου. Οι διοργανωτές επέλεξαν το ηλιοτρόπιο επειδή τους μήνες του καλοκαιριού οι φυτείες ηλιοτροπίων καλύπτουν όλη την περιοχή της Θράκης που εκτείνεται στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το βραβείο θα συνοδεύεται και από μία πλακέτα στην οποία θα απεικονίζεται μια παραδοσιακή σκούπα η οποία έχει πάνω της ένα καθρεφτάκι και που έχει τη δική της ιστορία: Μία νύφη έβαλε στη σκούπα της ένα καθρεφτάκι για να βλέπει αν η πεθερά την βλέπει όταν σκουπίζει, αλλά η πεθερά είχε κι αυτή το δικό της καθρεφτάκι για να παρακολουθεί αν η νύφη σκουπίζει καλά ή αν βάζει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.
“Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε με αυτή τη σκούπα είναι να “σκουπίσει” το Φεστιβάλ όλες τις διαφορές και τις παρεξηγήσεις μεταξύ των λαών και ο καθρέφτης να ελέγχει αν αυτό γίνεται σωστά” ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιλντιρίμ Γιανιλμάζ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο περιοδείας για την προβολή της διοργάνωσης.
Το Φεστιβάλ επικεντρώνεται στον κινηματογράφο των Βαλκανικών χωρών. “Μπορεί στην περιοχή των Βαλκανίων που ζούμε να μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, να πιστεύουμε σε διαφορετικές θρησκείες αλλά στη βάση τους οι κοινωνίες μας είναι πολύ κοντά η μια στην άλλη. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε μέσα από τον κινηματογράφο, για να αρθούν οι προκαταλήψεις σε μια περίοδο όπου υπάρχει ανάγκη για αγάπη, ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών. Ήρθαμε με όπλο την τέχνη και θέλουμε να ανοίξουμε δρόμο για κοινά προγράμματα και συμπαραγωγές” ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Μουράτ Τουφάν.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται πανόραμα ταινιών από τον διεθνή κινηματογράφο που βραβεύτηκαν το 2015, η ενότητα “Ο κινηματογράφος μιας χώρας” που φέτος είναι αφιερωμένη στο ρουμανικό κινηματογράφο και επίσης εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά και νέους, εκθέσεις αφίσας από τον τουρκικό κινηματογράφο που αφορούν ταινίες που γυρίστηκαν από το 1940 μέχρι σήμερα, έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από τον κινηματογράφο, ταινίες για άτομα με προβλήματα όρασης, ταινίες για κωφάλαλους με μετάφραση στη νοηματική και βιβλιοπαρουσιάσεις.
Ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια που προέρχονται από το υπουργείο Πολιτισμού, την Προεδρία της Κυβέρνησης και από χορηγίες από τον δήμο και τη νομαρχία καθώς και από άλλους φορείς.
“Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν στο Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στην κριτική επιτροπή θα μετέχει γνωστός Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας” ανέφερε η ηθοποιός και μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Μακμπουλέ Μουεζίνογλου.
Η Αδριανούπολη είναι μια πόλη με επαρκείς ξενοδοχειακές υποδομές, πληθυσμό 200.000 κατοίκους, διαθέτει 18 κινηματογραφικές αίθουσες σε δύο εμπορικά κέντρα όμως το Φεστιβάλ απευθύνεται και σε πολλές γειτονικές πόλεις των οποίων ο συνολικός πληθυσμός φτάνει το ένα εκατομμύριο.
Ο νέος γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν ανέφερε ότι ο ο πολιτισμός είναι ένα εργαλείο για να προσεγγίσουν οι λαοί ο ένας τον άλλον και πρόσθεσε ότι δικός του πρωταρχικός στόχος θα είναι η ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.
“Θα συνεχίσω την προσπάθεια του προκατόχου μου κ Μπιλτεκίν για την αύξηση του τουρισμού. Πέρσι ένα εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα και 700.000 Έλληνες τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία. Ο αριθμός αυτός είναι μικρός αν σκεφτεί κανείς ότι ο συνολικός πληθυσμός των δύο χωρών ξεπερνάει τα 90 εκατομμύρια. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι παγκοσμίως γνωστοί τουριστικοί προορισμοί και υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη του τουρισμού. Πριν από μία δεκαετία ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονταν τη Θεσσαλονίκη ήταν 20.000, στις μέρες μας ξεπέρασαν τις 100.000 και ελπίζω μέχρι να τελειώσει η θητεία μου θα φτάσουν τις 500.000 ή το ένα εκατομμύριο” πρόσθεσε ο πρόξενος της Τουρκίας.