Επίδομα θέρμανσης: Τέλος η επιδότηση στην αντλία – Οι αλλαγές στα κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος η επιδότηση στην αντλία – Οι αλλαγές στα κριτήρια

Ποιο θα είναι το ύψος του επιδόματος - Τι αλλάζει για τους δικαιούχους

Τέλος στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, μέτρο που εφαρμόστηκε πέρσι, έβαλε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνος Πετραλιάς, στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

«Η επιδότηση στην αντλία ήταν ένα μέτρο, που ήρθε πέρσι εν μέσω μεγάλων ανατιμήσεων, που έφθασε 100 ευρώ το βαρέλι. Είναι ένα μέτρο που έχει τεράστιο κόστος, 40 εκατ. ευρώ τον μήνα. Τα μέτρα και από την Ευρώπη πλέον, πρέπει να είναι εστιασμένα, δεν μπορούν να γίνονται οριζόντιες επιδοτήσεις» υπογράμμισε ο κ. Πετραλιάς. Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, αλλά χωρίς επιδότηση στην αντλία. Επίσης ανακοινώθηκαν αλλαγές στα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.

Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

- Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 χορηγείται επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες.

- Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

- Δεν ισχύει η διπλή επιδότηση για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου.

- Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τίθεται πέραν του εισοδήματος και όριο τζίρου (80.000 ευρώ ετησίως).

- Το κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ (έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024).