Κάτοικοι φοβούνται ένα παρόμοιο σενάριο για τον βόρειο παλαιστινιακό καταυλισμό
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε νέα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες σε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στον νότιο Λίβανο, με έναν υψηλόβαθμο Παλαιστίνιο αξιωματούχο να μεταβαίνει σήμερα στη χώρα εν μέσω φόβων ότι η αιματοχυσία μπορεί να διαχυθεί.
Το στρατόπεδο Άιλ ελ-Χίλουεχ συγκλονίζεται από τα τέλη Ιουλίου από συγκρούσεις μεταξύ φατριών ανάμεσα στο παλαιστινιακό κίνημα Φάταχ και ισλαμιστές μαχητές. Στον πρώτο γύρο των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι.
Οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έπειτα από εκεχειρία ενός μήνα και μέχρι τώρα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με δύο Παλαιστινιακές πηγές στον καταυλισμό. Έξι από αυτούς ήταν μαχητές της Φάταχ και άλλοι δύο ήταν ισλαμιστές μαχητές.
Τα άλλα δύο θύματα ήταν άμαχοι, δήλωσαν πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και δύο παλαιστινιακές πηγές. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε το Σάββατο όταν αδέσποτη σφαίρα από τις συγκρούσεις έπεσε σε πόλη κοντά στον καταυλισμό, δήλωσε η λιβανική πηγή ασφαλείας, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Πέντε στρατιώτες του λιβανικού στρατού τραυματίστηκαν επίσης, ένας από αυτούς σοβαρά, όταν βομβαρδίστηκαν δύο θέσεις τους στα περίχωρα του καταυλισμού την Κυριακή, σύμφωνα με δήλωση του στρατού.
Το Άιν αλ-Χίλουεχ είναι ο μεγαλύτερος από τους 12 καταυλισμούς Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο, φιλοξενώντας περίπου 80.000 από τους έως 250.000 Παλαιστίνιους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Η δημιουργία των καταυλισμών ανάγεται έως και 70 χρόνια πριν με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Οι συγκρούσεις προκάλεσαν νέους φόβους για επέκτασή τους στη γειτονική πόλη Σιδώνα.
Κάτοικοι φοβούνται ένα παρόμοιο σενάριο για τον βόρειο παλαιστινιακό καταυλισμό Νάχερ αλ Μπάρεντ όπου ο στρατός του Λιβάνου εξαπέλυσε επίθεση 15 εβδομάδων για την εκδίωξη ισλαμιστικών ομάδων το 2007.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Φάταχ αναμένεται σήμερα στον Λίβανο και ο ασκών χρέη επικεφαλής της πανίσχυρης υπηρεσίας πληροφοριών Γενικής Ασφάλειας θα συγκαλέσει επείγουσα συνάντηση για το θέμα.
Η UNRWA έχει πει πως ένοπλες ομάδες έχουν καταλάβει οκτώ από τα σχολεία της, αναγκάζοντάς την να αναζητήσει εναλλακτικές για τη φιλοξενία μαθητών καθώς πλησιάζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς.