Νέες περικοπές έρχονται στις συντάξεις οι οποίες μάλιστα ενδεχομένως να ξεκινήσουν από τα χαμηλά και συγκεκριμένα ακόμα και από τα 500 ευρώ! Μετά την πρώτη μείωση που υπέστησαν οι συνταξιούχοι λόγω της αύξησης των εισφορών για τον κλάδο υγείας, οι συντάξεις μπαίνουν πάλι στο κουρείο.
Οι μειώσεις θα επιβληθούν στο σύνολο του ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης. Γίνεται "προσπάθεια" να επιβληθούν οι μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τελικά θα θιγούν πιθανότατα και οι κύριες συντάξεις ύψους 800 ευρώ . Το «μαχαίρι» σχεδιάζεται σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες να μπει κλιμακωτά στις σημερινές συντάξεις.
Είναι λοιπόν βέβαιο ότι οι μειώσεις έχουν κλειδώσει για όσους παίρνουν ως άθροισμα 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει με τις χαμηλότερες.
Κακά μαντάτα για τις συντάξεις στην Ελλάδα από το ΔΝΤ
Μεγαλύτερο "ψαλίδι" στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο, τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και για την υγεία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.
Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.
Όπως προκύπτει από την πρόσφατη Έκθεση του ΔΝΤ, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011.