Κάθε χρόνο πωλούνται παγκοσμίως πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές smartphone. Η αχίλλειος πτέρνα τους παραμένει μία και είναι κοινή: η γυάλινη οθόνη αφής σπάει εύκολα.
Επιστήμονες στην εταιρία Κόρνινγκ της Νέας Υόρκης που φτιάχνει γυαλιά προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση, να ενισχύσουν δηλαδή την αντοχή της γυάλινης επιφάνειας. Ούτως ή άλλως η εταιρία συνεργάζεται με τους κορυφαίους κατασκευαστές στο χώρο των κινητών, δηλαδή την Apple και την Samsung.
Κάνουν δοκιμαστικούς ελέγχους για να δουν αν η ισχυρότερη οθόνη αντέχει σε πίεση, σε χτυπήματα και πεσίματα. Αλλά όσο ενισχύουμε το γυαλί, τα τηλέφωνα γίνονται μεγαλύτερα, λεπτότερα και ελαφρύτερα.
«Οι συσκευές γίνονται πιο λεπτές. Γίνονται όμως και μεγαλύτερες και πιο ογκώδεις. Έχουν σχηματοποιημένη γυάλινη επιφάνεια ή καμπυλωτή οθόνη. Αυτά σημαίνει ότι ασκείται μεγαλύτερη πίεση στην επιφάνεια, όταν σας πέφτει κάτω το τηλέφωνο» τόνισε ο επικεφαλής ερευνών της Κόρνινγκ, Τζόσουα Τζέικομπς.
Η εταιρία Squaretrade του Σαν Φρανσίσκο, πουλά ασφάλειες για ηλεκτρονικές συσκευές και πραγματοποιεί τα δικά της τεστ. Το ήμισυ των ασφαλειών της πηγαίνει σε σπασμένες οθόνες. Τα τελευταία μοντέλα της Apple, τα iPhone 6s και 6s Plus και της Samsung, τα Galaxy Note 5 και S6 Edge Plus έχουν προσθέσει ψευδάργυρο στο αλουμινένιο πλαίσιο για την ενίσχυση της αντοχής τους.
Με αυτόν τον τρόπο, η γυάλινη επιφάνεια μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από χτυπήματα ή πεσίματα. Αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ ικανοποιητικά.
«Αυτό που μπορώ να πω από την εξέλιξη είναι ότι οτιδήποτε έχουν κάνει, έχει αυξήσει την αντοχή των κινητών, αλλά ο κόσμος συνεχίζει να τα σπάει ξανά» δήλωσε ο συνιδρυτής της Squaretrade, Στιβ Αμπερνίθι.
Από αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι απέχει πολύ ακόμη ο καιρός που θα έχουμε μια άθραυστη γυάλινη οθόνη smartphone.