Στο προσφυγικό ζήτημα και στις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας το ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η “νεοφιλελεύθερη συνταγή”, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελλάδας, κόστισαν στη χώρα μας το 25% του ΑΕΠ της, έφεραν ανεργία 27% και επιτάχυναν τη μετανάστευση των νέων, και τόνισε πως η Ελλάδα ζητά αναδιάρθρωση χρέους, όμως με αναπτυξιακή ατζέντα και όχι με ατζέντα λιτότητας.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η Ελλάδα αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, όμως οι Έλληνες έδειξαν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας πως πολλοί πρόγονοί μας υπήρξαν μετανάστες και πρόσφυγες και διαμηνύοντας πως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι έννοιες αντίθετες με τις αρχές του ελληνικού λαού.
Τόνισε ακόμα πως πρέπει να αποθαρρυνθούν οι διακινητές, καθώς και να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων και η διαδικασία καταγραφής τους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι λύση να υψώνονται τείχη αποκλεισμού. "Το μέλλον του κόσμου δεν μπορεί να δομηθεί με νήπια να πεθαίνουν στην πόρτα μας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός “τριγώνου αποσταθεροποίησης", μεταξύ Ουκρανίας, Λιβύης και Συρίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεισφοράς όλων στη σταθεροποίηση των χωρών αυτών.
Αναφέρθηκε ακόμα στο Κυπριακό, ζητώντας την απόσυρση όλων των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται στα κατεχόμενα, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα συνεργάζεται με την Τουρκία τόσο για το Κυπριακό, όσο και σε άλλους τομείς.