Τι λένε οι ψηφοφόροι για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας
Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει στην τελευταία στροφή. Εκτός από την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Παππά και τον Στέφανο Τζουμάκα, τα τελευταία 24ωρα ακούγεται έντονα πως ενδεχομένως στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει και ο 35χρονος εφοπλιστής Στέφανος Κασσελάκης.
Δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της POLITIC καταγράφει τις τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος και τα φαβορί για την προεδρία. Σημειώνεται πως στην έρευνα δεν αναφέρεται το όνομα του κ. Κασσελάκη, καθώς δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για την υποψηφιότητά του. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί έως τις 2 Σεπτεμβρίου, όταν οι υποψηφιότητες θα εγκριθούν και τυπικά από το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος. Στόχος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα να εκπροσωπηθεί στη ΔΕΘ, στις 17 Σεπτεμβρίου, από το νέο αρχηγό.
Αναλυτικότερα, στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίσετε για νέο πρόεδρο» η Έφη Αχτσιόγλου είναι πρώτη με ποσοστό 30,7%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεύτερος με 13,6%, ενώ ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας είναι στην τρίτη θέση με ποσοστό 11,1%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 14,3% και αυτοί που δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν είναι στο 19,2%.
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επιδεικνύει δυναμική με ποσοστά τα οποία διατηρούν σημαντική απόσταση ασφαλείας έναντι των τριών ανδρών. Μεταξύ των Ε. Αχτσιόγλου, Ε. Τσακαλώτου, Ν. Παππά, και Στ. Τζουμάκα, η γυναικεία υποψηφιότητα εκτιμάται από τους ψηφοφόρους πως είναι αυτή που θα μπορούσε να κερδίσει τη ΝΔ και να κρατήσει τα ηνία της χώρας ως πρωθυπουργός.
Επιπλέον, η Έφη Αχτσιόγλου αναγνωρίζεται ως ικανότερη για να συσπειρώσει το κόμμα, να φέρει ψηφοφόρους και από άλλους χώρους και να κάνει το κόμμα πιο κεντροαριστερό. Αντίθετα, η υποψηφιότητα του Ε. Τσακαλώτου είναι αυτή που θα κάνει το κόμμα πιο αριστερό.
Σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας, η πλειονότητα (51% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ) δηλώνει πως θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερος, χωρίς να πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψήφιου, ενώ το 45,3% υποστηρίζει πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διατυπώσει δημόσια τη θέση του.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι στο σύνολο των ψηφοφόρων εκτιμούν πως σε περίπτωση εκλογών την επόμενη Κυριακή, αξιωματική αντιπολίτευση θα αναδεικνυόταν το ΠΑΣΟΚ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 40,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 38,6%. Οι αρνητικές προοπτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται και στην ερώτηση για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς το 62,8% εκτιμά πως θα τα πάει χειρότερα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Αντίθετα, το 23,7% πιστεύει ότι θα τα πάει το ίδιο και το 9,8% καλύτερα.
Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που θα συμμετέχουν στην εσωκομματική διαδικασία, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων (68,3%) απαντάει πως η συμμετοχή θα κινηθεί κάτω από τις 140.000, αριθμός ορόσημο που είχε καταγραφεί στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Ένα 10% πιστεύει πως η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη των 140.000 και το10,6% εκτιμά πως ο αριθμός των μελών και φίλων που θα συμμετάσχουν θα είναι περίπου η ίδια.