Φωτιά στην Πάρνηθα: Στάχτη έγιναν 64.330 στρέμματα – Το 47% εντός της προστατευόμενης περιοχής του δάσους

Φωτιά στην Πάρνηθα: Στάχτη έγιναν 64.330 στρέμματα – Το 47% εντός της προστατευόμενης περιοχής του δάσους

Ο χάρτης με τις καμμένες εκτάσεις της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Αποκαρδιωτικά είναι τα μέχρι τώρα δεδομένα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, που παρουσίασε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) με την λεπτομερή χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND.

«Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα», όπως σημειώνεται. Επισημαίνεται δε, ότι ο Εθνικός Δρυμός είχε καεί και πάλι το 2007, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την αναγέννησή του εδάφους. Στις καμένες εκτάσεις, όπως αναφέρει, περιλαμβάνονται κυρίως δάση κωνοφόρων, μικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις σύμφωνα με το προϊόν Land Use/Land Cover του προγράμματος Copernicus.

Στον χάρτη που παρουσιάζει, ξεχωρίζουν οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν τραυματίσει τον δυτικό πνεύμονα του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας:

  • με μαύρο χρώμα στα δυτικά-νοτιοδυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε και συνεχίζει να καίγεται τις τελευταίες ημέρες
  • με κίτρινο χρώμα στα ανατολικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2021
  • με ροζ χρώμα στα δυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2007