Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρουσίασαν πολλές περιοχές της Ελλάδας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις αποφράξεις φρεατίων δρόμων που εκδηλώθηκαν το πρωί του Σαββάτου. Η καταρρακτώδης βροχόπτωση, η οποία έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας μας, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, απείλησε ιδιωτικές κατοικίες και εμπορικά καταστήματα και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Μετά τη Χαλκιδική και τη Σκόπελο, όπου η ισχυρή νεροποντή συνοδευόμενη με καθολικές αποφράξεις στα φρεάτια υδροσυλλογής μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια, εγκλωβίζοντας στα οχήματά τους πολλούς οδηγούς, καταστρέφοντας σπίτια, ξενοδοχεία, αλλά και μεγάλο μέρος του λιμανιού, σειρά είχε η Κρήτη. Πενήντα επτά τουρίστες εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης στο φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο έκλεισε για λόγους ασφαλείας το μεσημέρι του Σαββάτου. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του προσωπικού του φαραγγιού οι επισκέπτες οδηγήθηκαν σώοι και αβλαβείς στο πλησιέστερο φυλάκιο και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την περιοχή.
Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν έμεινε αλώβητη και η Θεσσαλονίκη. Προβλήματα σημειώθηκαν στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους. Ιδιαίτερα επλήγησαν περιοχές στη Θέρμη και στο Νέο Ρύσιο. Τριάντα κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία που κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία των πολιτών και τον περιορισμό των υλικών ζημιών.
Ανάλογη η κατάσταση και στο Γύθειο, όπου η καταρρακτώδης βροχή μετέτρεψε σε ποτάμια τους κεντρικούς δρόμους, ενώ η υπερχείλιση του ποταμού Ξηριά είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το εμπορικό κέντρο της πόλης. Η ολική καταστροφή σπιτιών και εμπορικών καταστημάτων αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ τέσσερις κλήσεις για άντληση υδάτων δέχτηκε στο Γύθειο η Πυροσβεστική υπηρεσία.
Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε και την Κεφαλονιά, όπου καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές στον οδικό άξονα. Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, κ. Αλέξανδρο Παρίση, οι δρόμοι καλύφθηκαν «από 50 πόντους νερού». Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ οι κατολισθήσεις και η πτώση των τοίχων προκάλεσαν προβλήματα πρόσβασης στο οδικό δίκτυο. Πολλές περιοχές του νησιού απομονώθηκαν, τα νερά της βροχής παρέσυραν διερχόμενα οχήματα, ενώ δύο άτομα εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και απεγκλωβίστηκαν τελικά χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Η απροσδόκητη θεομηνία σε συνδιασμό με έντονα αποφρακτικά προβλήματα είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες σε σπίτια και εμπορικά καταστήματα και στην περιοχή του Αργοστολίου. Σε 120 περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και σε πολλές επιπλέον η αρωγή των εταιριών άντλησης υδάτων, ενώ πρόσθετα προβλήματα προκάλεσε και η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Συγκεκριμένα οι 45 κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία αφορούσαν την άντληση των όμβριων υδάτων και οι 35 τον απεγκλωβισμό ατόμων που κινδύνεψαν από τη θεομηνία.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχθεί η Κεφαλονιά ο δήμαρχος του νησιού, κ. Παρίσης, ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή οικονομικής στήριξης στους πληγέντες και να αποκατασταθούν οι υλικές καταστροφές το συντομότερο δυνατό.
Τη στιγμή που δεν έχουν ακόμα επουλωθεί οι πληγές από τις πλημμύρες στην περιοχή του Έβρου και στην κεντρική Ελλάδα στις αρχές του 2015 - οι οποίες προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σπίτια και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς - νέα τραύματα έρχονται να προστεθούν σε μια χώρα και έναν λαό που αιμορραγεί. Η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 16,3 εκατ. Ευρώ, από την επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου για τις προκληθείσες ζημιές στις αρχές του 2015, η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και η επαρκής λειτουργία του δικτύου όμβριων υδάτων μπορούν να ανακουφίσουν τις περιοχές που πλήγησαν και να λειτουργήσουν προληπτικά για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.
Πηγή άρθρου: apofraxeis4u