Οι ΗΠΑ είχαν καθοδηγήσει τον Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τη Μέρκελ

Οι ΗΠΑ είχαν δώσει σαφή καθοδήγηση στον Αλέξη Τσίπρα πώς θα διαπραγματευτεί απέναντι στους δανειστές και συγκεκριμένα απέναντι στη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα που εστάλη από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον και δημοσιεύει η εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας είχε καθοδηγηθεί για τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει απέναντι στο Βερολίνο, και τη σκληρή γραμμή των Μέρκελ και Β. Σόιμπλε.

Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να λειτουργήσει έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευρύτερες συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις (απέναντι στο Βερολίνο) όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, οι οποίες θα παρείχαν τη στηριξή τους στην Ελλάδα έναντι της Γερμανίας, με αντάλλαγμα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Στο τηλεγράφημα ο Έλληνας πρεσβευτής αναφέρει ότι είχε επικοινωνία "με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ", ο οποίος του μετέφερε εντυπώσεις από τη σημαντική συνάντηση Λιου - Σόιμπλε, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, κυρίως στο σκέλος που αφορούσε την Ελλάδα.

στο τηλεγράφημα υπογραμμίζεται ότι "η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων".