Προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό: Ο δημοσιογράφος, η δικηγόρος με τα τατουάζ και ο πρώην ελεύθερος σκοπευτής

Προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό: Ο δημοσιογράφος, η δικηγόρος με τα τατουάζ και ο πρώην ελεύθερος σκοπευτής

Στους οκτώ φτάνουν εκείνοι που θέλουν να κερδίσουν το ανώτατο αξίωμα

Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που διεξάγονται αύριο Κυριακή στον Ισημερινό –όπου ακόμη είναι ανοικτό το τραύμα της δολοφονίας, την περασμένη εβδομάδα, ενός από τα φαβορί της διαδικασίας–, προκειμένου να αναδειχθεί ο ή η διάδοχος του απερχόμενου αρχηγού του κράτους, του δεξιού πρώην τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο.

Ο τραγικός θάνατος του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο την 9η Αυγούστου ίσως αλλάξει τα δεδομένα, μολονότι η υποψήφια της αριστεράς –η κληρονόμος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), ο οποίος σήμερα είναι εξόριστος στο Βέλγιο κι έχει καταδικαστεί για διαφθορά– φερόταν να είναι το μεγάλο φαβορί και εξακολουθεί να θεωρείται πως έχει προβάδισμα.

Ο νικητής ή η νικήτρια θα κυβερνήσει τη χώρα ως τον Μάιο του 2025, δηλαδή όταν θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν η θητεία του απερχόμενου προέδρου Λάσο, ο οποίος διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να αποφύγει τη δίκη του από το σώμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παύση του.

Σουρίτα, ο αντικαταστάτης

«Σκότωσαν τον φίλο μου», κατήγγειλε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ο Κρίστιαν Σουρίτα όταν έγινε γνωστή η δολοφονία του κεντρώου υποψήφιου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο από κολομβιανούς πληρωμένους εκτελεστές καθώς έφευγε από προεκλογική συγκέντρωση στο Κίτο.

Τίποτε δεν έδειχνε πως ο μάλλον άγνωστος στο ευρύ κοινό δημοσιογράφος-ερευνητής, 53 ετών, θα έπαιρνε τη θέση του πρώην συναδέλφου του και φίλου του. Μολαταύτα τελικά ο κ. Σουρίτα ονομάστηκε in extremis υποψήφιος του κόμματος Construye.

Οι δυο τους είχαν γράψει την έρευνα που έφερε στο φως την υπόθεση διαφθοράς για την οποία ο κ. Κορέα καταδικάστηκε ερήμην να εκτίσει 8 χρόνια κάθειρξη. Ο ενδιαφερόμενος αρνείται πάντα πως παραβίασε το νόμο.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δολοφονήθηκε επειδή ήθελε να στρατιωτικοποιήσει τα λιμάνια» στις ακτές του Ισημερινού στον Ειρηνικό, μέσω των οποίων εξάγεται κοκαΐνη, δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Σουρίτα, που εμφανίζεται με μαύρο αλεξίσφαιρο γιλέκο και ισχυρή προστασία όταν εμφανίζεται δημόσια αφότου ονομάστηκε υποψήφιος.

Δεν σταματά να δηλώνει πως το σχέδιο του εκλιπόντα φίλου του να πολεμήσει τη διαφθορά είναι «σώο» και ότι θα το εφαρμόσει πλήρως αν εκλεγεί.

Η μητέρα του δολοφονημένου υποψήφιου, η Γκλόρια Βαλένσια, δήλωσε πως «ο Κρίστιαν Σουρίτα είναι ο μοναδικός που μπορεί να αντικαταστήσει τον γιο μου».

Γκονσάλες, η αριστερή δικηγόρος

Της αρέσουν τα τατουάζ, η ποδηλασία και ο μαραθώνιος. Η 45χρονη δικηγόρος Λουίσα Γκονσάλες δηλώνει πάνω απ’ όλα υπερασπίστρια του προέδρου της αριστεράς Ραφαέλ Κορέα, που δεν κρύβει πως θα αξιοποιήσει ως «σύμβουλό της» εάν νικήσει.

Η μοναδική γυναίκα στην κούρσα, μητέρα δυο παιδιών, διαβεβαιώνει πως η επιστροφή στην απασχόληση και στα βασικά του μέντορά της θα διευκολύνει τον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, της ανασφάλειας στη χώρα. Προτεραιότητά της αν εκλεγεί θα είναι να αγωνιστεί εναντίον της «παρείσφρησης της διακίνησης ναρκωτικών».

«Όλα όσα είχαμε κάνει σε δέκα χρόνια τα κατέστρεψαν σε δυο ώρες», καταγγέλλει, αναφερόμενη στη στροφή στα δεξιά που έκανε ο Ισημερινός επί των ημερών του Λενίν Μορένο, διαδόχου του Ραφαέλ Κορέα, και κατόπιν επί προεδρίας Λάσο.

Η κυρία Γκονσάλες θεωρείτο αδιαφιλονίκητο φαβορί ως τη δολοφονία του υποψηφίου Βιγιαβισένσιο, που έπληξε το κίνημα των κορεϊστών, το οποίο κατηγόρησαν η οικογένεια και συγγενείς του θύματος, παρά τις διαψεύσεις.

Τόπικ, ο ελεύθερος σκοπευτής της Λεγεώνας των Ξένων

«Γάλλος μισθοφόρος», «Ράμπο», «Μπουκέλε του Ισημερινού»: ο Γιαν Τόπικ, πρώην μέλος της γαλλικής λεγεώνας των ξένων, επιτυχημένος επιχειρηματίας, ήταν ως πρότινος μάλλον αουτσάιντερ αυτών των εκλογών. Ωστόσο μοιάζει να είναι ο κύριος ωφελημένος από τον τραγικό θάνατο του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, με τους ψηφοφόρους πιο ευαισθητοποιημένους πλέον στον λόγο του, τις υποσχέσεις του πως θα πατάξει τις συμμορίες.

Με πατέρα από την Κροατία και μητέρα από τη Γαλλία, ο κ. Τόπικ, μυώδης σαραντάρης, ένα κι ογδόντα, με γενειάδα, τατουάζ και χαμόγελο, έχει την ιδιαιτερότητα πως είναι πρώην αλεξιπτωτιστής και ελεύθερος σκοπευτής. Πέρασε πέντε χρόνια στο 2e REP [σ.σ. σύνταγμα αλεξιπτωτιστών της γαλλικής λεγεώνας των ξένων], από το 2006 ως το 2011. Αναπτύχθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Τζιμπουτί, στην Ακτή Ελεφαντοστού, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κατά τη βιογραφία του, έκανε επίσης μυστηριώδη περάσματα το 2012 από τον «εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» και το 2022 από τον «πόλεμο στην Ουκρανία».

Έκτοτε μεταμορφώθηκε σε επιχειρηματία στον τομέα της φύλαξης και των τηλεπικοινωνιών στο μεγάλο λιμάνι Γουαγιακίλ, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της βίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο υποψήφιος, που συγκρίνεται συχνά με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, τον Ναγίμπ Μπουκέλε, λόγω του σκληρού λόγου του, δηλώνει ο μοναδικός με «το θάρρος και την αποφασιστικότητα να δράσει» εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Πέρες, ο ιθαγενής με το ακορντεόν

Ο ιθαγενής δικηγόρος Γιάκου Πέρες είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, μετά την ήττα του για 30.000 ψήφους στον δεύτερο γύρο το 2021, λόγω νοθείας κατ’ αυτόν.

Ο 54χρονος αφού γεννήθηκε βαπτίστηκε Κάρλος Ρανούλφο Πέρες, όμως άλλαξε όνομα το 2017, το έκανε Γιάκου Σάτσα Πέρες, που σημαίνει «νερό του βουνού» στη μητρική του γλώσσα, την κέτσουα.

Συγγραφέας οκτώ βιβλίων, με θεματικές από το δίκαιο μέχρι το περιβάλλον, ο γιος αγροτών και πεπεισμένος οικολόγος αφηγείται πως μεγάλωσε στην επαρχία, «στην απόλυτη φτώχεια».

Χρειάστηκε να ασχοληθεί πολύ περισσότερο με το μεγάλωμα των δυο κορών του μετά τον θάνατο της μητέρας τους από καρκίνο πριν από 13 χρόνια. Αργότερα παντρεύτηκε ξανά, με γαλλοβραζιλιάνα δημοσιογράφο.

Ο Γιάκου Πέρες παίζει σαξόφωνο και ακορντεόν, δηλώνει άθεος, χορτοφάγος και κάνει γιόγκα. Κρίνει πως «η έλλειψη παιδείας» και «η φτωχοποίηση» οδήγησαν τον Ισημερινό να μετατραπεί σε εστία εγκληματιών».

Θέτοντας υποψηφιότητα κάτω από το λάβαρο της προστασίας του περιβάλλοντος, τάσσεται υπέρ του τερματισμού της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην προστατευόμενη περιοχή Γιασούνι του Αμαζονίου, ζήτημα που τίθεται σε δημοψήφισμα αύριο, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές.

«Αυτό θα έστελνε στον κόσμο το μήνυμα πως στον Ισημερινό φροντίζουμε τη ζωή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οξύς επικριτής του πρώην προέδρου Κορέα, ο Γιάκου Πέρες διαβεβαιώνει πως ο ίδιος ενσαρκώνει μια αριστερά που παίρνει αποστάσεις από τον «αυταρχισμό».

Σονενχόλτσνερ, ο ραδιοφωνικός παρουσιαστής

Με γερμανική και λιβανέζικη καταγωγή, ο Ότο Σονενχόλτσνερ έκανε την είσοδό του στην πολιτική σκηνή σχεδόν σαν διαρρήκτης, όταν ονομάστηκε αντιπρόεδρος στα τέλη του 2018 από το Κογκρέσο μετά την παραίτηση του προκατόχου του επί των ημερών του Λενίν Μορένο στην προεδρία (2017-2021). Παραιτήθηκε 19 μήνες αργότερα,.

Οικονομολόγος, ραδιοφωνικός παρουσιαστής, επιχειρηματίας, 40 ετών, συνοψίζει το πρόγραμμά του σε τρεις λέξεις: «ειρήνη, λεφτά και πρόοδος». «Είμαι πραγματιστής», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών, δηλώνει υπερήφανος για το πόσο καλός είναι στον αθλητισμό, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ και το ποδόσφαιρο.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση ανασφάλειας άνευ προηγουμένου», δηλώνει ανήσυχος. Το σχέδιο του είναι να ενισχύσει τη δικαιοσύνη και τις υπηρεσίες πληροφοριών για να αγωνιστούν εναντίον των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά και των πλοκαμιών τους, να «φθάσει στις τσέπες» τους.