Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση Κροατίας με τη Σερβία, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη μεθόριο των δύο χωρών, με χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην ουδέτερη ζώνη των συνόρων.
Καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών για τη ροή προσφύγων μέσω των κοινών τους συνόρων, η Κροατία επέβαλλε απαγόρευση εισόδου σε πολίτες με σερβικά διαβατήρια και οχημάτα με σερβικές πινακίδες. Παράλληλα, ο Κροάτης πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Σερβία ότι "οργανωμένα στέλνει πρόσφυγες μόνο στην Κροατία, επειδή έχει συμφωνία με τη Βουδαπέστη".
"Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί" είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς. "Ας δημιουργήσουν στη Σερβία στρατόπεδα για πρόσφυγες όπως κάναμε εμείς ή ας τους στέλνουν στη διάβαση Χόργκος (στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας)" ανέφερε.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας απέστειλε σήμερα, νότα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Κροατίας στο Βελιγράδι, παρομοιάζοντας τους περιορισμούς της Κροατίας με τους ρατσιστικούς νόμους που είχαν επιβάλει το φιλοναζιστικό καθεστώς της χώρας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επίσης, ως αντίμετρα στο Ζάγκρεμπ για το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων, το Βελιγράδι επέβαλε εμπάργκο στα κροατικά προϊόντα. "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, δεν είμαστε ευτυχείς, αλλά είναι μέτρα, με τα οποία προστατεύουμε το κράτος μας" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι η Κροατία, αν και είχε προγραμματιστεί να το κάνει, δεν θα ανοίξει τη συνοριακή διάβαση Μπαγιάκοβο, επειδή η Σερβία επέβαλε αντίμετρα.
"Όχι, δεν θα ανοίξουν τα σύνορα. Το σχέδιό μου ήταν να ανοίξουν τα σύνορα αύριο, ωστόσο, τώρα πρέπει να αντιδράσουμε (στα αντίμετρα της Σερβίας)" δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς, μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.