Forecaster: Ο Μάρτιν Άρμστρονγκ είναι ο… Προγνώστης

Ο Μάρτιν Άρμστρονγκ, πρώην οικονομικός σύμβουλος, είναι ο Προγνώστης (Forecaster) στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Μάρκους Φέτερ, που ανοίγει την αυλαία του φετινού cinedoc στις 29/9.

Ο Γερμανός σκηνοθέτης έκανε την ιστορία του θρυλικού Άρμστρονγκ ταινία και τον ίδιο πρωταγωνιστή.

Κάποτε οι προβλέψεις του Άρμστρονγκ είχαν μεγάλη ζήτηση. Την δεκαετία του 80 ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό «π» και σε άλλες κυκλικές θεωρίες, το οποίο του επέτρεψε, από ό,τι λέγεται, να προβλέψει με εκπληκτική ακρίβεια σημεία καμπής της παγκόσμιας οικονομίας.

Το 1999, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της εταιρείας του, κατάσχεσε το υπολογιστικό του μοντέλο και τον κατηγόρησε για απάτη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και -χωρίς δίκη - κρατήθηκε για 7 χρόνια.

Ο Άρμστρονγκ προβλέπει τώρα ότι μια κρίση δημόσιου χρέους θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την 1η Οκτωβρίου 2015. Όπως και να' ναι, αλήθεια ή ψέματα ο Άρμστρονγκ μαζί με τον σκηνοθέτη Μάρκους Φέτερ, θα παραστεί στην αθηναϊκή προβολή της ταινίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο και θα συζητήσει με το κοινό, για την πρόβλεψη που έκανε το μοντέλο του πριν πολλά χρόνια.

Η συζήτηση της Αθήνας θα μεταδοθεί ζωντανά σε έξη ακόμα χώρες, σε αίθουσες που θα προβάλουν ταυτόχρονα την ταινία (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Δανία, Ιταλία και Κύπρο). Στην Ελλάδα, η ταινία και η συζήτηση θα μεταδοθούν ζωντανά και από το Φεστιβάλ Aegean Docs στη Μυτιλήνη, τον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη και τον κινηματογράφο Cineland Παντελής στο Ρέθυμνο. Η προβολή του CineDoc πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο της Αθήνας.