Η Κροατία περνά στο “plan Β”: Προωθεί απευθείας τους πρόσφυγες

Η Κροατία δεν μπορεί πλέον να αντέξει τόσο βαρύ φορτίο προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, ενώ άλλοι στρέφουν αλλού το κεφάλι, γιαυτό και περνά στο «σχέδιο Β», σύμφωνα με το οποίο  οι πρόσφυγες δεν θα καταγράφονται και δεν θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζ. Μιλάνοβιτς.  

 Όπως δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός από σήμερα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται νέες μέθοδοι καθώς η Κροατία δεν μπορεί πλέον να αντέξει αυτό το φορτίο και δεν θα αποδεχθεί, ενώ άλλοι γυρνούν αλλού το κεφάλι και προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη. 

 

Ο Μιλάνοβιτς υπογράμμισε ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στην Κροατία, ότι μπορούν να περνούν από την Κροατία και να προχωρούν, επειδή ο προορισμός τους είναι η βόρεια Ευρώπη. "Οι άνθρωποι", είπε, "πλέον δεν θα καταγράφονται και δεν θα οδηγούνται σε καταλύματα, αλλά περνάμε στο σχέδιο Β". "Οι άνθρωποι που έρχονται δεν θα είναι σε θέση να παραμείνουν στην Κροατία, εκτός του ότι θα τους δίνουμε νερό και τροφή, θα τους φροντίζουμε, αν είναι άρρωστοι" διευκρίνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Ήδη, το Ζάγκρεμπ άρχισε να μεταφέρει μετανάστες προς τα σύνορα με την Ουγγγαρία, όπου λεωφορεία αποβίβασαν εκατοντάδες ανθρώπους. Οι μεταφορές πραγματοποιούνται "προς το παρόν" με λεωφορεία από τις τοποθεσίες Μπέλι Μαναστίρ (βορειοανατολική Κροατία) και Τοβάρνικ (ανατολική), όπου βρίσκεται ένα μέρος των 14.000 μεταναστών που έχουν περάσει από το πρωί της Τετάρτης στο κροατικό έδαφος.

Την ώρα που τα λεωφορεία αποβίβαζαν τους εκατοντάδες μετανάστες, ούγγροι αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν παραταχθεί στην ουγγρική πλευρά των συνόρων με την Κροατία στο χωριό Μπέρεμεντ.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι κανένας δεν μπορεί να κλείσει φυσικά τα σύνορα, αν δεν κατασκευάσει συρμάτινο φράχτη, κάτι το οποίο η Κροατία δεν πρόκειται να κάνει.

"Όσοι ζητούν το κλείσιμο των συνόρων θα πρέπει να εξηγήσουν τι εννοούν με τον όρο αυτό. Κλείνοντας τις συνοριακές διαβάσεις δεν σημαίνει κλείσιμο των συνόρων" είπε ο Κροάτης πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η καθημερινή είσοδος ανθρώπων στη χώρα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από από έξι μήνες.

"Σε δύο μέρες εισήλθαν στη χώρα 13.000 άνθρωποι και ένας πολύ μικρός αριθμός εξήλθε. Εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, αλλά δεν μπορούμε πλέον να τους στεγάζουμε. Αυτό ξεπερνά τις δυνατότητές μας" υπογράμμισε.

"Δεν είναι λύση οι άνθρωποι να παραμένουν στην Κροατία και η Κροατία να μετατραπεί σε αυτό που στην ΕΕ αποκαλείται "hot spot", σημείωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.