Τσίπρας: Τα πήγαμε καλά στη διαπραγμάτευση, όχι στην καθημερινότητα

Την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους υπερασπίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αν και παραδέχθηκε πως σε θέματα καθημερινότητας οι επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ήταν οι επιθυμητές.

Ερωτηθείς πώς θα βαθμολογούσε την κυβέρνησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως θα πρέπει να βάλει δύο βαθμολογίες: μία για την διαπραγμάτευση και μια για την καθημερινότητα. “Θα έβαζα πολύ καλό βαθμό στη διαπραγμάτευση και στη σύγκρουση, ανεξάρτητα αν το τελικό αποτέλεσμα ήταν έξω από τις προσδοκίες μας. Στα θέματα της καθημερινότητας δεν παίρνουμε τον ίδιο καλό βαθμό, γιατί κινηθήκαμε σε ασφυκτικά πλαίσια. Περάσαμε μέρες αγωνίας στο Μαξίμου”, σημείωσε.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως θα ήταν καλύτερο να είχε συναινέσει στην εκλογή προέδρου. “Για την χώρα όμως δεν θα ήταν, γιατί φέραμε μια συμφωνία με σαφώς λιγότερο σκληρές δεσμεύσεις από αυτές που θα έφερνε η κυβέρνηση Σαμαρά”, επεσήμανε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τους εταίρους, τόνισε πως με αυτήν κατάφερε η κυβέρνησή του να επιτύχει κατά 20 δισ. ευρώ χαμηλότερα πλεονάσματα σε σχέση με τα όσα είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ υπογράμμισε και τη δέσμευση που έλαβε για αναδιάρθρωση του χρέους, που όπως εξήγησε διαφέρει από τη δέσμευση που είχε λάβει το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς τότε απλώς υπήρχε μία αναφορά ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “παγίδα του Grexit” που είχαν στήσει στην κυβέρνησή του αντιδραστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, και σχολίασε, αναφερόμενος στους αποχωρήσαντες από το κόμμα του που τάσσονται υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ότι “όταν σου παρουσιάζουν ως αριστερή θέση μία θέση που υιοθετούν οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι στην Ευρώπη, υπάρχει πρόβλημα...”.

Για τα capital controls υποστήριξε πως ήταν το “σχέδιο αντεκδίκησης” των Ευρωπαίων επειδή η κυβέρνησή του έδωσε την ευκαιρία στον λαό να αποφασίσει με το δημοψήφισμα του Ιουλίου, ενώ σε ερώτηση για τον Γιάννη Βαρουφάκη εκτίμησε πως όποιος και να βρισκόταν στη θέση του το ίδιο θα συνέβαινε, αφού η “απέναντι πλευρά”, όπως ανέφερε, είχε σχέδιο να ρίξει την κυβέρνηση.

Αναφορικά με το πώς συνεργάστηκε με τον Πάνο Καμμένο, αλλά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σχολίασε: "Είναι συμπαθής ο κ Μεϊμαράκης για να πιούμε ένα καφέ ή ένα τσίπουρο, αλλά εκφράζουμε δύο πολύ διαφορετικά πράγματα στην πολιτική ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στέρεες και βαθιές ρίζες στην κοινωνία γιατί εκφράζει τις λαϊκές γειτονιές, ενώ η ΝΔ εκφράζει τις κοινωνικές δυνάμεις που δεν έχουν πληρώσει αυτή την κρίση και εκφράζει και το παλιό γιατί κυβέρνησε τόσα χρόνια μαζί με το ΠΑΣΟΚ".

Μάλιστα, αστειευόμενος ανέφερε: "Αν θέλαμε ψηλό πρωθυπουργό θα φέρναμε τον Φασούλα". Και κατόπιν επεσήμανε: "Ο κ. Καμμένος στο θέμα του χρέους συμφωνούσε μαζί μου, όπως και στο θέμα των μνημονίων, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από τον δεξιό χώρο. Είχαμε σημεία ταύτισης. Με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε σημεία ταύτισης".