300€ και περνάτε! Τα σύνορα της Ουγγαρίας ανοιχτά… με το αζημίωτο!

Επισήμως,  οι ουγγρικές αρχές έκλεισαν εδώ και τρεις ημέρες τα σύνορα με την Σερβία. Οι πρόσφυγες όμως, σύμφωνα με την Deutsche Welle, περιγράφουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.

Στο χωριό Νίκελσντορφ της Αυστρίας έχουν δημιουργηθεί τρία κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων. Σε ένα από αυτά μένει ο Αλί από το Ιράκ. Μετράει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα στην Αυστρία. Ένας διακινητής τον μετέφερε μαζί με μερικούς ακόμη από τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας στην Αυστρία. "Βρήκαμε ένα βαν και ο οδηγός μας πήγε στα σύνορα. Για να το κάνει, ζήτησε 1500 ευρώ από τον καθένα μας».

Ο Αλί έφτασε στην Ευρώπη έφτασε περνώντας από τα δυτικά Βαλκάνια. "Στα σύνορα οι ούγγροι συνοριοφύλακες είπαν “Αν μας δώσετε χρήματα, 300€ το άτομο θα σας αφήσουμε να περάσετε. Στον φράχτη υπήρχε μια μικρή πόρτα που έγραφε "300€ και περνάτε". Εάν όχι, θα σας συλλάβουμε, θα πάρουμε τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα και μετά δεν πρόκειται να σας δεχθεί κανένας σε καμία ευρωπαϊκή χώρα" δήλωσε ο 27χρονος. 

Δείτε ακόμα: Φωτογραφίες από τις σκληρές συγκρούσεις με μετανάστες στην Ουγγαρία

"Μπίζνες" όμως σε βάρος των προσφύγων κάνουν επιτήδειοι και μέσα στην Αυστρία- και προφανώς παντού όπου υπάρχει πόνος και απελπισία. 

Ο εθελοντής Άντον Μπούριτς από τον Ερυθρό Σταυρό παρατηρεί την κατάσταση εδώ και καιρό. "Από αυτά που έχω ακούσει, οι ταξιτζήδες ζητούν μέχρι και 350€ το άτομο για μια κούρσα από το Νίκελνστορφ ως τη Βιέννη. Και αυτό είναι διακίνηση, κερδοσκοπική διακίνηση".