Γκανές: Η γιορτή του θεού ελέφαντα που είναι και άνδρας και γυναίκα

Ο Γκανές ή Γκανέσα είναι μια ιδιαίτερα αγαπημένη θεότητα στην Ινδία. Είναι η θεότητα προστάτιδα των νέων ξεκινημάτων (πχ την "καλεί" όποιος παίρνει ένα καινούριο σπίτι ή αυτοκίνητο ή ξεκινά μια νέα δουλειά), είναι η θεότητα εκείνη που απομακρύνει τα εμπόδια, προστάτιδα των τεχνών και των επιστημών, της διάνοιας και της σοφίας.

Η μορφή της θεότητας αυτής την κάνει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη ακόμη και σε μη ινδουιστές: έχει ένα κεφάλι ελέφαντα και μια πολύ μεγάλη κοιλιά. Επίσης αναπαρίσταται συχνά τόσο ως αρσενική θεότητα (και τότε είναι ο Γκανές) όσο και ως θηλυκή θεότητα (η Γκανέσα). Εμφανίζεται δε κάποιες φορές με τα ονόματα Γκαναπάτι και Βιναγιάκα.

Είναι η πιο αγαπημένη θεότητα στον Ινδουισμό ενώ λατρεύεται και σε άλλες χώρες όπως η Σρι Λάνκα και το Νεπάλ.

Και φέτος στην Ινδία, ο Γκανές / Γκανέσα θα εορταστεί με μεγάλη λαμπρότητα. Ομοιώματα της θεότητας με την κεφαλή του ελέφαντα θα βγουν στους δρόμους της Ινδίας και άνθρωποι θα τα ακολουθούν χορεύοντας και τραγουδώντας μέχρι να τα βυθίσουν στα νερά των ποταμών ή της θάλασσας.

Πώς γεννήθηκε όμως αυτός ο περίεργος θεός - ελέφαντας

Σύμφωνα με τους δυο επικρατέστερους μύθους τη θεότητα Γκανέσα έφτιαξε η θεά Παρβάτι για να την προστατεύει. Ο θεός Σίβα αποκεφάλισε πάνω στην οργή του τη Γκανέσα και έβαλε στη θέση του κεφαλιού της την κεφαλή ενός ελέφαντα.

Ο δεύτερος μύθος λέει ότι η Γκανέσα γεννήθηκε από το γέλιο του Σίβα. Επειδή ήταν πανέμορφη και εκθαμβωτική, ο Σίβα της άλλαξε το κεφάλι με αυτό ενός ελέφαντα και της έδωσε και μια μεγάλη, πεταχτή κοιλιά.

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη