Κατάσταση “κρίσης” και συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας

Μετά το κλείσιμο των συνόρων της τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η ουγγρική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση κρίσης δύο νότιες επαρχίες της χώρας στα σύνορα με τη Σερβία εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων. Μάλιστα, η αστυνομία και ο στρατός συνέλαβαν πάνω από 170 άτομα τα οποία προσπάθησαν να περάσουν τον φράχτη και τους άσκησαν ποινικές διώξεις επειδή "προκάλεσαν ζημιές" στον φράκτη.  Η πρόκληση ζημιών στον συνοριακό φράκτη τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών, βάσει της έκτακτης νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ χθες τα μεσάνυχτα.

Στο εξής, η νεκρή ζώνη μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας θα επεκταθεί στα 60 μέτρα - από τα 10 που είναι τώρα – και θα δημιουργηθούν στην περιοχή δύο ζώνες τράνζιτ όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων των προσφύγων και “θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή εγκατάσταση προσώπων που ζητούν να λάβουν άσυλο”.

Σύμφωνα με τον Γκιόρντι Μπακόντι, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εθνικών καταστροφών, η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου θα μπορεί να γίνεται σε διάστημα μίας ή πολλών ωρών, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Οι πρόσφυγες που δεν καταθέτουν αίτηση για παροχή ασύλου θα στέλνονται αμέσως πίσω στη Σερβία. Παράλληλα, θα απορρίπτονται αυτόματα οι αιτήσεις όσων προσφύγων και μεταναστών έχουν υποβάλει αίτημα για την παροχή ασύλου στη Σερβία ή τα Σκόπια, χώρες τις οποίες η Ουγγαρία θεωρεί ασφαλείς. 

Από χθες τα μεσάνυχτα, η Ουγγαρία έκλεισε τα χερσαία σύνορα της με την Σερβία με έναν φράχτη μήκους 175 χλμ. Τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα και ο στρατός που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή θυμίζουν εικόνες από στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν "εγκλωβιστεί" στη νεκρή ζώνη των δύο χωρών. 

Παρά τις προειδοποιήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων για την απάνθρωπη μεταχείρισης και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να επεκτείνει τον μεθοριακό φράκτη της προς τα σύνορα με τη Ρουμανία "ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αλλαγή στις μεταναστευτικές οδούς". 

"Αποφασίσαμε να αρχίσουμε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράκτη που να ξεκινάει από τα ουγγρο-σερβο-ρουμανικά σύνορα και να έχει εύλογο μήκος, για την περίπτωση που η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο.

Μπροστά στην κλιμακούμενη προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση- και καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να δεχθούν στο έδαφός τους τον αριθμό μεταναστών που προβλέπει το σχέδιο Γιούνκερ -  η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, ζήτησαν έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε» μέχρι την τακτική Σύνοδο στα μέσα Οκτωβρίου.