Μεϊμαράκης: Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας

Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την “τελευταία ευκαιρία” της να ξεφύγει από την επταετή κρίση στην οποία έχει βυθιστεί, τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, επαναλαμβάνοντας πως την επομένη των εκλογών, αν η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, θα αναζητήσει μία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Το πρώτο κόμμα στο οποίο θα στρεφόμουν είναι αυτό που θα έρθει δεύτερο”, δηλώνει ο κ. Μεϊμαράκης, και προσθέτει: “Αν το δεύτερο κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί, θα στραφώ στα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και με τα οποία τουλάχιστον μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο βιώσιμης κυβέρνησης, ελπίζω τετραετίας”.

“Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας”, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ. “Είμαι ώριμος. Είμαι έτοιμος, με ένα σχέδιο, με τα πρώτα βιολιά του κόμματος και με μία ενωμένη κοινοβουλευτική ομάδα, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση”.

Όμως ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία αποκτούσε αυτοδυναμία στις εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης σημειώνει πως θα συνεργαζόταν με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό μίας διαπραγματευτικής ομάδας που θα αντιμετωπίσει τους δανειστές της χώρας. “Πρέπει να συντονιστούμε και να πετύχουμε μία συμφωνία. Και ακόμα και αν κάποιες πολιτικές δυνάμεις δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, θα υπάρξει μία εθνική διαπραγματευτική ομάδα στην οποία θα πρέπει (σ.σ. να συμμετάσχουν). Είναι δημοκρατικό τους καθήκον να συμμετάσχουν”, υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί μέρος του μνημονίου, ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να πετύχει αξιοσημείωτη πρόοδο, να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της και να πιέσει για μέτρα που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής προσαρμογής. Μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να χαλαρώσει τη φορολογία και να αναζητήσει μία αναδιάρθρωση του χρέους, υποστηρίζει.

“Οι εταίροι μας δεν θέλουν να μας στραγγαλίσουν”, ξεκαθαρίζει, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος πως οι δανειστές θα είναι έτοιμοι να συζητήσουν μέτρα που θα μετριάσουν τα βάρη, αν η Ελλάδα κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, σχολιάζει ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει για περικοπές συντάξεων. “Δεν μπορούμε να πιέσουμε ένα μαγικό κουμπί σε αυτό το θέμα και να δώσουμε υποσχέσεις που δεν μπορούν να εκπληρωθούν και θα αποδειχθούν ψεύτικες. Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα”, αναφέρει.