Τι πρέπει να προσέχουν γονείς και νέοι φοιτητές
Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ξεκίνησε και το κυνήγι της αναζήτησης στέγης για τους νέους και τις νέες που έχουν πετύχει την εισαγωγή τους σε σχολή που βρίσκεται σε πόλη εκτός της κύριας κατοικίας τους.
Τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία έχουν πάρει φωτιά με τους γονείς των νέων φοιτητών να ψάχνουν την κατοικία που θα φιλοξενήσει τη φοιτητική ζωή του παιδιού τους. Ωστόσο, η αναζήτηση φοιτητικής στέγης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση με τις τιμές των ενοικίων να έχουν τραβήξει τις ανηφόρα λόγω της υψηλής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς κατοικιών. Η εικόνα της αγοράς δείχνει σημαντική αύξηση έως και 30% στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας.
Ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής συμβουλεύει γονείς και νέους φοιτητές ώστε να βρουν το καλύτερο κατάλυμα το οποίο θα στεγάσει τα όνειρα και τις προσπάθειες του νέου φοιτητή.
- Αναζητήστε φοιτητική στέγη το συντομότερο δυνατό.
- Τα καλά φοιτητικά σπίτια και διαμερίσματα εξαφανίζονται «εν ριπή οφθαλμού», μόλις βγουν οι βάσεις ξεκινήστε αμέσως τη διαδικασία αναζήτησης. Αν το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, τα διαθέσιμα ακίνητα θα είναι ελάχιστα και κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να ανέβουν τα ενοίκια ακόμα περισσότερο.
- Δεν χρειάζεται να βρείτε σπίτι που να εφάπτεται του Πανεπιστημίου.
- Οι τιμές τους είναι συνήθως πολύ υψηλές και η ποιότητα τους, λόγω της μεγάλης ζήτησης, αμφίβολη. Προτιμήστε να βρείτε ακίνητο από το οποίο ο φοιτητής με λίγη ώρα περπάτημα θα φτάνει στο Πανεπιστήμιο του, ή, εναλλακτικά, σε περιοχή με συχνή συγκοινωνία προς το Πανεπιστήμιο. Η τιμή του θα είναι σαφώς καλύτερη από αυτή του ακινήτου που θα είναι δίπλα στο οποιοδήποτε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
- Απευθυνθείτε σε νόμιμο μεσίτη αστικών συμβάσεων.
- Αν δεν προλαβαίνετε να ψάξετε μόνοι σας για ακίνητο προς ενοικίαση ή ζείτε σε άλλη πόλη και η μετάβαση σας είναι δύσκολη, μπορείτε να αναθέσετε σε νόμιμο μεσίτη, ώστε να σας βρει το σπίτι που επιθυμείτε. Mην προκαταβάλετε χρήματα σε αμφίβολες “εταιρείες” συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, o νόμιμος μεσίτης δεν παίρνει προκαταβολές για τον εαυτό του, αμείβεται μόνο με την υπογραφή του ενοικιαστηρίου συμβολαίου. Αν δεν σας βρει σπίτι, δεν του χρωστάτε τίποτα.
- Έλεγχος σπιτιού.
- Πριν υπογράψετε το συμβόλαιο, ελέγξτε προσεκτικά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει εγκαίρως και επαρκώς.
- Η λύση της συγκατοίκησης.
- Λόγω του ότι όλοι οι φοιτητές ψάχνουν ακίνητα με τα ίδια χαρακτηριστικά, (συγκεκριμένες περιοχές, συγκεκριμένα διαμερίσματα -γκαρσονιέρες ή δυάρια- κ.α.), ακόμα και αν κινηθείτε γρήγορα, ακόμα και να συνεργαστείτε με τον καλύτερο μεσίτη, μπορεί να μην βρείτε το ακίνητο της αρεσκείας σας. Σκεφτείτε την λύση της συγκατοίκησης για το παιδί σας, κυρίως αν αυτό περάσει στην ίδια πόλη με φίλους του ή συγγενείς. Γιατί να βγείτε στην ίδια αναζήτηση με χιλιάδες άλλους “ανταγωνιστές”, αν μπορείτε να ενοικιάσετε ακίνητο με περισσότερα τετραγωνικά μέτρα , π.χ. 120μ2, όπου 2-3 φοιτητές θα μένουν μαζί οπότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και στο τέλος του μήνα τα έξοδα θα είναι πολύ λιγότερα αν έμεναν μόνα τους σε κάποια γκαρσονιέρα;
- Αγορά.
- Αν έχετε 2 ή περισσότερα παιδιά, τα οποία πιθανό να σπουδάσουν και στην ίδια πόλη, γιατί να πληρώνετε ενοίκια για τα επόμενα 7-8 χρόνια και δεν κάνετε μια επένδυση σε ακίνητο; Αγοράζοντας ένα μικρό διαμέρισμα σε «φοιτητική περιοχή» όχι μόνο θα εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη διαμονή των παιδιών σας, αλλά, όταν αυτά τελειώσουν, θα μπορείτε να το ενοικιάσετε σε νέους φοιτητές (και όχι μόνο) ή αν δεν σας ικανοποιεί αυτή η λύση, το πουλάτε και αν πιάσετε καλή τιμή μπορεί να έχετε βγάλει και ένα μικρό κέρδος.