Δανία: Δυσφημίζει τον εαυτό της στο Λίβανο για να σταματήσει τους πρόσφυγες

Διαφημιστικό χώρο αγόρασε η Δανία σε τέσσερις εφημερίδες του Λιβάνου προκειμένου να... δυσφημίσει τον εαυτό της και να αποθαρρύνει επίδοξους μετανάστες και πρόσφυγες που σχεδιάζουν να μεταβούν στη χώρα.

Όπως υπογραμμίζεται στην καταχώριση η Κοπεγχάγη τα επιδόματα που χορηγούνταν στους νεοαφιχθέντες έχουν μειωθεί κατά 50% και ότι όσοι διαθέτουν προσωρινή άδεια διαμονής δεν δικαιούνται να φέρουν στη χώρα τις οικογένειές τους. Για να παραμείνουν στη Δανία, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα πρέπει να μιλούν και να καταλαβαίνουν τη γλώσσα, συνεχίζει το κείμενο, προειδοποιώντας ότι όσοι δεν λάβουν άδεια παραμονής θα απελαθούν αμέσως από τη χώρα.

Η υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης Ίνγκερ Στόιμπεργκ εξήγησε ότι στόχος της διαφήμισης ήταν "να ενημερώσει αντικειμενικά και ρεαλιστικά" για τη δανέζικη νομοθεσία. "Λαμβάνοντας υπόψη το κύμα αφίξεων στην Ευρώπη αυτήν την περίοδο, υπήρχαν πολλοί λόγοι για να σκληρύνουμε τους κανόνες και να το γνωστοποιήσουμε", ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook.

Η Δανία, πέρσυ δέχτηκε περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο, δηλαδή διπλάσιους σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (2013). Ενώ υπάρχουν πολιτικά κόμματα που ζητούν έλεγχο συνόρων με τη Γερμανία για να ανακοπεί το κύμα των προσφύγων που περνούν ακόμη και πεζοί στη χώρα.

Ποιες χώρες λένε όχι στις ποσοστώσεις

Σθεναρά όχι στις ποσοστώσεις και τη μετεγκατάσταση προσφύγων λένε η Τσεχία, η Σλοβακία αλλά και το κόμμα "Οι Φινλανδοί". Και αυτό παρά την προειδοποίηση Γιούνκερ ότι όσες χώρες δεν δέχονται μετανάστες θα πρέπει να πληρώνουν.

Το θέμα προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας. Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε ήδη και από το εθνικιστικό, συγκυβερνών κόμμα "Οι Φινλανδοί". Όπως είπε ο ηγέτης του, Σάμπο Τέρχο, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο STT, το κόμμα "δεν θα στηρίξει αυτήν την πρόταση, όπως δεν στήριξει και την προηγούμενη, την αποκαλούμενη εθελοντική" υποδοχή των προσφύγων.

Σήμερα πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει καταλήξει σε ένα νέο σύστημα ποσοστώσεων με βάση το οποίο 160.000 αιτούντες άσυλο θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία σε άλλες χώρες.

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters