Ένας ουρανός λουλούδια

Ένας ουρανός με λουλούδια... Αυτό θα μπορούσε να περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο ό,τι συνέβη την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στο Alentejo της Πορτογαλίας.

Όλοι οι δρόμοι του Campo Maior σκεπάστηκαν με πολύχρωμα, χειροποίητα λουλούδια από χαρτί για τη Γιορτή Λουλουδιού ή αλλιώς τη Γιορτή του λαού (Festas das Flores/ Festas do Povo).

Το πιο εκπληκτικό στην διοργάνωση του φεστιβάλ είναι το πόσο οι άνθρωποι εργάστηκαν για να υλοποιηθεί. Μάλιστα λέγεται ότι για να ολοκληρωθεί αυτό το αριστούργημα οι κάτοικοι της πόλης δούλευαν για τέσσερις μήνες. Έτσι κοιτώντας ψηλά στον ουρανό, μέσα από τα αμέτρητα χάρτινα λουλούδια, το μόνο που θα μπορούσε να διαβάσει κανείς ήταν η σχολαστικότητα, η υπομονή και τα ξενύχτια των κατοίκων για να ολοκληρώσουν την διακόσμηση των δρόμων.

Ο κάθε δρόμος είχε το δικό του θέμα- λουλούδι: το γιασεμί, οι τουλίπες, οι παπαρούνες, τα τριαντάφυλλα, οι ορχιδέες.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φεστιβάλ είναι ότι δεν γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά οι κάτοικοι του δήμου αποφασίζουν από κοινού την ημερομηνία που θα αρχίσουν τις εργασίες, για το λόγο αυτό λέγεται και Γιορτή του Λαού. Το προηγούμενο φεστιβάλ των λουλουδιών είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια.