Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι – Στη Μάνδρα έφθασε η φωτιά – Καίγονται σπίτια – Δύο φωτιές στο Δαφνί

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι – Στη Μάνδρα έφθασε η φωτιά – Καίγονται σπίτια – Δύο φωτιές στο Δαφνί

Η φωτιά έχει μπει στον οικισμό Άγιος Χαράλαμπος Λουτρακίου - Για δύσκολες περιπτώσεις κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Σχεδόν ανεξέλεγκτες μαίνονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες Δευτέρα 17 Ιουλίου στα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι, ενώ προβληματισμό προκαλούν στις Αρχές τα δύο πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν με διαφορά λίγης ώρας εκατέρωθεν της λεωφόρου Αθηνών στο Δαφνί.

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε, ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα. Για το Λουτράκι υπογράμμισε, ότι είναι μια δύσκολη περίπτωση. "Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την πυρκαγιά επάνω από την εθνική οδό. Ωστόσο υπήρχε μια έξαρση του φαινομένου των καιρικών συνθηκών, με πολύ ισχυρά ρεύματα ανέμων, τα οποία επικρατούσαν στην περιοχή. Η πυρκαγιά πλησίασε την εθνική οδό. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τιτάνια προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από αέρος και από επίγειες δυνάμεις, ούτως ώστε να κρατήσουν αυτή την πυρκαγιά. Έχει δυναμική το φαινόμενο, είναι όλες οι δυνάμεις εκεί με πολλά μέσα: 120 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν αυτή τη στιγμή 4 ελικόπτερα. Οπότε γίνεται μεγάλη προσπάθεια" τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η φωτιά έχει πλέον μπει στον οικισμό Άγιος Χαράλαμπος και απειλεί σπίτια, παρά το γεγονός πως νωρίτερα είχε απομακρυνθεί η φωτιά. Παράλληλα, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο στου ΣΚΑΪ ο αντιπεριφεριάρχης Κορινθίας, η πυρκαγιά πλησιάζει και τον οικισμό Πανόραμα, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου. Όπως είπε, οι πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν τις φλόγες από την εθνική ή να της αλλάξουν κατεύθυνση, καθώς πλησιάζει τα διόδια και την Motor Oil.

Για τα Δερβενοχώρια σημείωσε, ότι είναι άλλη μία δύσκολη περίπτωση. "Με τους στροβιλισμούς και τις ριπές του ανέμου, τις θερμές μάζες του αέρα, μετατοπίζεται το ενεργό μέτωπο. Το πύρινο αυτό μέτωπο κινείται δυτικά. Γι' αυτό και δόθηκε από το 112 η εντολή ουσιαστικά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή. Τώρα έχει έρθει τελικά στο νότιο κομμάτι προς τη Μάνδρα, γι αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί νέο 112, ούτως ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών".

Οι οικισμοί Πανόραμα, Αγια Σωτήρα, Παλαιοχώρι και Πουρνάρι εκκενώθηκαν, με τους κατοίκους να λαμβάνουν οδηγία να κινηθούν προς τη Μάνδρα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στο Πανόραμα. Ειδοποίηση για εκκένωση έλαβαν και όσοι βρίσκονταν στη Νέα Ζωή Μάνδρας, αλλά και τον οικισμό Πόντου προς την Ελευσίνα. Λίγο πριν από τις 2:00 το μεσημέρι ειδοποίηση εκκένωσης εκδόθηκε και για τον οικισμό Νέου Πόντου. Λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι, όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, η φωτιά πέρασε την εθνική οδό και πάει προς Μάνδρα.

Την ίδια ώρα, δύο φωτιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Τρίτης στο Δαφνί Χαϊδαρίου, σημαίνοντας νέο συναγερμό στην πυροσβεστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη πυρκαγιά καίει πάνω από τη γέφυρα του Προαστιακού, κοντά σε πολλούς πυλώνες της ΔΕΗ. Λίγη ώρα αργότερα, ξέσπασε και νέο μέτωπο νότια από τη Λεωφόρο Αθηνών. Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα και τρία ελικόπτερα.

Δείτε φωτογραφίες του News:

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος