Ο 72χρονος μαέστρος, πιανίστας και συνθέτης είναι γνωστός επικριτής της ισραηλινής πολιτικής στην Παλαιστίνη
Ο διάσημος μαέστρος Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ βρίσκεται σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο να δώσει μαζί με μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες της Γερμανίας μια συναυλία στο Ιράν, ανακοίνωσε χθες η κρατική όπερα του Βερολίνου, παρά τις διαμαρτυρίες του Ισραήλ.
Η όπερα ανέφερε ότι τα σχέδια του Ισραηλινοαργεντινού μουσικού διευθυντή της έχουν την πλήρη υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει το Βερολίνο σε σύγκρουση με την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε τη γερμανική κρατική υποστήριξη στη συναυλία «λάθος».
Η πρωτοβουλία του Μπαρενμπόιμ δημοσιοποιήθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία για την ισραηλινή κυβέρνηση, που ανησυχεί ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μπορεί να ενισχύσει έναν από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της στην περιοχή και να τερματίσει τη διεθνή απομόνωσή του.
Ο 72χρονος μαέστρος, πιανίστας και συνθέτης είναι εξάλλου γνωστός επικριτής της ισραηλινής πολιτικής στην Παλαιστίνη.
«Ο Μπαρενμπόιμ χαράσσει μια αντιισραηλινή γραμμή» και «δυσφημίζει το Ισραήλ χρησιμοποιώντας τον πολιτισμό για να προβάλλει τις αντιισραηλινές πολιτικές του απόψεις», υποστήριξε η υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ Μίρι Ρεγκέβ στη σελίδα της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook προχθές Τετάρτη, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση του να δώσει τη συναυλία.
Η Ρεγκέβ πρόσθεσε ότι θα διαμαρτυρηθεί εγγράφως στη γερμανική κυβέρνηση για την υποστήριξή της στη συναυλία.
Η όπερα εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως ο ΥΠΕΞ «Στάινμαϊερ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ να καταστήσει τη μουσική προσβάσιμη πέραν των κρατικών, των θρησκευτικών και των εθνικών συνόρων».
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο χθες. Ο Στάινμαϊερ είναι προγραμματισμένο πάντως να ταξιδέψει και ο ίδιος στο Ιράν τον Οκτώβριο.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, επισκέφθηκε ήδη την Τεχεράνη τον Ιούλιο, συνοδευόμενος από μια ολιγομελή αντιπροσωπεία γερμανικών επιχειρήσεων, μόλις μερικές ημέρες μετά τη σύναψη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Και εκείνη η επίσκεψη είχε επικριθεί από Ισραηλινούς πολιτικούς.
Η υποστήριξη του Βερολίνου στη συμφωνία έθεσε σε δοκιμασία τις στενές σχέσεις που καλλιεργεί η Γερμανία με το Ισραήλ μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου το ναζιστικό καθεστώς διέπραξε το Ολοκαύτωμα, τη σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων.