Ολάντ για Μακρόν: «Δίχασε τη χώρα» λέει για τους χειρισμούς του στο συνταξιοδοτικό

Ολάντ για Μακρόν: «Δίχασε τη χώρα» λέει για τους χειρισμούς του στο συνταξιοδοτικό

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επικρίνει τον νυν για την σχετική ματαρρύθμιση

Επικριτικός έναντι του νυν προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα La Tribune, καταλογίζοντάς του ότι δίχασε τη χώρα, ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και με κίνδυνο να εμποδίσει οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση.

Σχετικά με τις πρόσφατες ταραχές στη Γαλλία, ο Ολάντ υποστηρίζει, ότι θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση η οποία θα συνδυάζει τη δημοκρατική τάξη, την επιστροφή των δημόσιων υπηρεσιών στις γειτονιές και την προτεραιότητα της εκπαίδευσης.

Σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τον κίνδυνο το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπλοκαριστεί από τα άκρα, αναφέρει, ότι ναι μεν όλα δείχνουν, ότι θα υπάρξει αύξηση των εδρών της ακροδεξιάς σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι σε αυτό το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, που βασίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση, οι λαϊκιστές θα παραμείνουν στη μειοψηφία. Κατά τον ίδιον, αυτό που είναι δυνατό, από την άλλη πλευρά, είναι η ευρωπαϊκή δεξιά (το ΕΛΚ) να κόψει τους δεσμούς της με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες (το PES) και να προτιμήσει μια συμμαχία με τους φιλελεύθερους και με ένα τμήμα της σκληρής δεξιάς. Ωστόσο, τονίζει, ότι από την πρώτη εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με καθολική ψηφοφορία, αυτή η συμβίωση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και ΕΛΚ ήταν πάντα που έκανε την Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά, το οποίο και εκτιμά, ότι θα είναι και η πρόκληση των ευρωεκλογών του 2024.

Ως προς τη βήμα - βήμα ανάκτηση του εδάφους από την Ουκρανία, παρά τη μαζική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και για το αν είναι de facto αναπόφευκτη η διχοτόμηση της χώρας, σημειώνει: «Ναι, σε αυτό υπολογίζει ο Πούτιν. Έχει εγκαταλείψει τον πρωταρχικό του στόχο, δηλαδή την κατάκτηση ολόκληρης της Ουκρανίας και προσπαθεί να παγώσει το μέτωπο με μια γραμμή οριοθέτησης, που αύριο θα μπορούσε να είναι αυτή της διχοτόμησης. Για να αποτραπεί αυτός ο ελιγμός, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να βοηθήσουμε μαζικά την Ουκρανία να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη».