Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άκουσε χθες σε ιστορική συνεδρία του για τα τα δικαιώματα λεσβιακών, ομοφυλοφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων (LGBT) τις μαρτυρίες ομοφυλόφιλων από τη Συρία και το Ιράκ για τη ζωή τους υπό το καθεστώς τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Ένα από τα άτομα να καταθέσουν τις εμπειρίες τους στη συνεδρία, ο Σούμπι Νάχας, είπε στα μέλη του Συμβουλίου ότι τους ομοφυλόφιλους στη πόλη του Ίντλιμπ τους πετάνε από τις οροφές και το πλήθος, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και παιδιά, ζητωκραυγάζει και τους λιθοβολεί. "Στο Ισλαμικό Κράτος, οι ομοφυλόφιλοι εντοπίζονται και φονεύονται συνέχεια", είπε ο Νάχας, ο οποίος διέφυγε και τώρα εργάζεται για μία οργάνωση μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Στις εκτελέσεις, εκατοντάδες κάτοικοι μαζί με παιδιά ζητωκραυγάζουν σαν να γιορτάζουν σε γάμο", είπε.
Ο Αντάν, ένας Ιρακινός που μίλησε δια τηλεφώνου στο Συμβούλιο από κάποια κρυφή τοποθεσία στη Μέση Ανατολή, είπε ότι είχε βασανιστεί από δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ πριν εμφανιστούν οι τζιχαντιστές του ΙΚ, και φοβόταν ότι η οικογένειά του μπορεί να τον είχε καταδώσει στους τζιχαντιστές.
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους "είναι επαγγελματίες όσον αφορά την εντόπιση των ομοφυλόφιλων. Τους κυνηγάνε έναν-έναν. Όταν πιάσουν κάποιον, ψάχνουν το τηλέφωνό του και τις επαφές του και τους φίλους του στο Facebook", είπε ο Αντνάν (που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο) για τον ιστότοπο της κοινωνικής δικτύωσης.
Τα μέλη του ΙΚ έχουν αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 30 εκτελέσεις για "σοδομισμό", είπε στο Συμβούλιο ή Τζέσικα Στερν, διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Δικαιωμάτων για Ομοφυλόφιλους και Λεσβίες, και έχουν αναρτήσει σχετικό υλικό σε ιστότοπους για παραδειγματισμό.
Η συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Χιλή για να δώσει το μήνυμα ότι τα δικαιώματα των λεσβιακών, ομοφυλοφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων "έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στον κύριο προγραμματισμό των Ηνωμένων Εθνών", είπε η Σαμάνθα Πάουερ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, που φέτος γιορτάζουν τα 70 χρόνια από την ίδρυσή τους. Η συνάντηση είναι "ιστορική" και "έπρεπε να είχε γίνει ήδη εδώ και πολύ καιρό", είπε η Πάουερ.
Η συνεδρία ήταν ανοιχτή σε όλα τα μέλη του ΟΗΕ, αλλά η Αγκόλα και το Τσαντ, μέλη του Συμβουλίου, απείχαν. Η Κίνα, η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Ρωσία έστειλαν αντιπροσώπους, αλλά απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Πάνω από 75 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν νομοθεσίες που καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ως κακούργημα.
Ο Νάχας είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι οι LGBT δεν είναι απλώς "μια ορολογία που εφευρέθηκε από τη Δύση" και ότι τα άτομα που ανήκουν σε σεξουαλικές μειοψηφίες στη Μέση Ανατολή "θέλουν και αυτά τα δικαιώματά τους".