Διαμαρτυρίες από την ΟΕΝΓΕ
Εξέδωσε ανακοίνωση το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και γνωστοποίησε ότι «συμμετέχει στην πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 με στάση εργασίας 08.00π.μ – 11.00π.μ. και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 08.30π.μ. και καλύπτει όσους συναδέλφους θέλουν να συμμετάσχουν».
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, διαμαρτύρεται για τα ζητήματα του ΕΚΑΒ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η κυβέρνηση της ΝΔ με την απαράδεκτη και εγκληματική ΠΝΠ μετατρέπει (όπως είχε επιχειρήσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4368/2016, άρ.78 για τα ασθενοφόρα των Κ.Υ και η οποία δεν επεκτάθηκε στο ΕΚΑΒ και δεν εφαρμόστηκε τελικά χάρη στην ομόθυμη αντίδραση των υγειονομικών), οδηγούς απορριμματοφόρων, πυροσβέστες και στρατιωτικούς σε διασώστες επειγόντων περιστατικών ύστερα από ολιγοήμερη εκπαίδευση. Μια ΠΝΠ με την οποία έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους ήδη τόσο οι υγειονομικοί του ΕΚΑΒ όσο και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη που οδηγεί με μαθητική ακρίβεια σε νέες κοιλάδες των Τεμπών.
Η ανάπτυξη ασθενοφόρων με μικτή σύνθεση πληρωμάτων, διασώστης, πλήρωμα ασθενοφόρου και απλός οδηγός μη υγειονομικός, ο οποίος δε διαθέτει την αναγκαία εξειδικευμένη γνώση αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τον ασθενή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του. Πολύ περισσότερο που πολλές φορές δύο εξειδικευμένοι διασώστες δεν επαρκούν για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός βαρέως περιστατικού.
Πολύ περισσότερο που σήμερα όλες οι ιατρικές μελέτες συμφωνούν ότι όχι μόνο η γρήγορη μεταφορά του ασθενούς στην πλησιέστερη μονάδα υγείας, αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπιση και παροχή κατάλληλης βοήθειας τόσο στον τόπο του συμβάντος όσο και κατά τη διάρκεια της διακομιδής, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση.
Πως η ταχύρρυθμη εκπαίδευση μόλις 7 ημερών όπως έγινε σήμερα γνωστό, ενός οδηγού απορριμματοφόρου ή ενός πυροσβέστη θα υποκαταστήσει την ιδιαίτερα απαιτητική εκπαίδευση διάρκειας 2,5 ετών της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ;
Ο οδηγός του ασθενοφόρου είναι διασώστης πρώτα από όλα και μετά οδηγός».
Η ανακοίνωση από τους εργαζόμενους στο Ρέθυμνο
Με άλλη ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επισημαίνει: «Άλλη μια απαράδεκτη τακτική πρόχειρης υποτιθέμενης κάλυψης κενών κυρίως τους θερινούς μήνες είναι οι εντολές από διοικήσεις ΥΠΕ για αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από Κ.Υ και ΠΙ προς ΤΕΠ νοσοκομείων, για ανάγκες που θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί με προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων.
Δυο πρόσφατα, από τα πολλά σχετικά, παραδείγματα είναι το “εντέλλεσθε” από την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ για μετακίνηση δύο (2) αγροτικών γιατρών από ΠΙ προς το ΤΕΠ του νοσοκομείου Ρεθύμνου (που εξανάγκασε τους συναδέλφους να δηλώσουν παραίτηση από την υπηρεσία υπαίθρου) και το “εντέλλεσθε” από την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ προς ειδικευμένους γιατρούς του Κ.Υ Ψαχνών για εφημερίες στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Χαλκίδας.
Εκτός των άλλων, αυτές οι απαράδεκτες πρόχειρες εντολές αποδυναμώνουν περαιτέρω την ήδη αποσαθρωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δημιουργώντας έτσι πρόσθετο φόρτο στα νοσοκομεία και επιτείνοντας τον φαύλο κύκλο της λειτουργικής κατάρρευσης.
Απαιτούμε για μια ακόμα φορά να αναιρεθούν αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες και να καλυφθούν επιτέλους οι ανάγκες με μόνιμες προσλήψεις.
Η ανακοίνωση από τους εργαζόμενους στο Ιπποκράτειο
Η τριμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» που την αποτελούν οι ιατροί Μάνη Ηλιάνα, Λαινά Αγγελική , Αρχοντάκης Στέφανος, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Κατά τη διάρκεια της εφημερίας της 6ης Ιουλίου 2023 δεχτήκαμε στο Καρδιολογικό ΤΕΠ, κλήση από το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο για ασθενή 48 ετών με οξύ πρόσθιο εκτεταμένο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο ασθενής είχε προσέλθει νωρίτερα στο Σισμανόγλειο το οποίο δεν εφημέρευε, με δικό του μέσο. Οι συνάδελφοι του Σισμανογλείου αιτήθηκαν προφορικά την μεταφορά του ασθενούς στο Ιπποκράτειο το οποίο εφημέρευε προκείμενου να εισαχθεί το συντομότερο στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με στόχο τον στεφανιογραφικό έλεγχο και την επαναιμάτωση, αίτημα το οποίο αποδεχτήκαμε άμεσα. Το περιστατικό προσήλθε στο Σισμανόγλειο στις 21:50 και παρέμενε εκεί μέχρι τις 23:43 περιμένοντας την διακομιδή του μέσω του ΕΚΑΒ, δηλαδή για σχεδόν 2 ώρες!
Όπως είναι γνωστό, με βάση τις οδηγίες των διεθνών Καρδιολογικών Εταιριών και τη διεθνή πρακτική, στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί άμεση προτεραιότητα η όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά του ασθενούς στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με στόχο την πρωτογενή αγγειοπλαστική, ενώ έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονικά όρια για αυτό. Η καθυστέρηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, ενώ επιπλέον αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας ακόμα και σε περίπτωση που ο ασθενής επιβιώσει, καθώς όπως αναφέρεται στα συγγράμματα ‘’ο χρόνος είναι μυοκάρδιο’’ και το χρονικό διάστημα της ισχαιμίας οδηγεί σε νέκρωση μέρους του μυοκαρδιακού ιστού. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που στα σύγχρονα συστήματα υγείας οργανώνονται δίκτυα για την επιτέλεση πρωτογενούς αγγειοπλαστικής κρίσιμος παράγοντας των οποίων αποτελεί η ταχεία διακομιδή σε κέντρα που εφημερεύουν για το σκοπό αυτό, κάτι το οποίο ξεκίνησε και στην Ελλάδα με τις συστηματικές και επίπονες προσπάθειες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας.
Είναι αδιανόητο το 2023 τέτοιου είδους περιστατικό, και μάλιστα σε νέο άνθρωπο, να παραμένει στα ΕΙ μη εφημερεύοντος Νοσοκομείου για 2 ώρες μέσα στο κέντρο της Αθήνας περιμένοντας την διακομιδή στο εφημερεύον! Θεωρούμε ότι είναι ενδεικτικό των σοβαρών προβλημάτων του συστήματος διακομιδών των ασθενών και του ΕΚΑΒ, δεν είναι μεμονωμένο και αποτελεί συνέχεια των δεκάδων αντίστοιχων περιστατικών που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η επιμονή του Υπουργείου Υγείας για την μη στελέχωση του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο προσωπικό και την οργάνωση σύγχρονου συστήματος διακομιδών και πόσο μάλλον η αντιεπιστημονική ανεύρεση πρόχειρων λύσεων με στρατεύσιμους ή οδηγούς απορριμματοφόρων ως διασώστες και οδηγούς του ΕΚΑΒ είναι ενδεικτική της χρεοκοπίας της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Υγείας».
Η ανακοίνωση από τους εργαζόμενους στο Θριάσιο
Το σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο, τονίζει μεταξύ άλλων, σε υπόμνημα που έστειλε προς τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας: «Για τη χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής άδειας και την καταβολή επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταθέσαμε το επισυναπτόμενο αίτημα προς τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας.
“Χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.
Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, δεν έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις επαρκούς καλοκαιρινής κανονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ελλείψεων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο όπου παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού, 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, 6 τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών, 18 θέσεις στην Τεχνική και 6 θέσεις στη Διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου».
Η ανακοίνωση από τους εργαζόμενους στο Ασκληπιείο
To Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Σε μία καρδιολογική μονάδα 7 κλινών, το νοσηλευτικό προσωπικό αριθμεί μόλις 10 άτομα, εκ των οποίων οι δύο (προϊσταμένη, υπεύθυνος) εκτελούν μόνο πρωινές βάρδιες. Αναγκαστικά οι υπόλοιποι 8 συνάδελφοι, ισσες επωμίζονται το βάρος της ολοήμερης λειτουργίας της μονάδας, συμμετέχοντας και στις τρεις βάρδιες.
Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Οι νοσηλευτές της ΜΕΠΚ, ακριβώς λόγω της έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν σε καθεστώς καθημερινής ομηρίας. Το πρόγραμμα του τμήματος αλλάζει συνέχεια, είναι απολύτως ελαστικό, με αποτέλεσμα συχνά να μη γνωρίζουν σήμερα τι βάρδια θα κάνουν αύριο. Και όχι, μη βιαστείτε να εγκαλέσετε την προϊσταμένη του τμήματος, η οποία κάνει κυριολεκτικά ό,τι καλύτερο μπορεί, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο των νοσηλευόμενων όσο και των νοσηλευτών. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της διεύθυνσης της νοσηλευτικής υπηρεσίας, που δεν έχει στελεχώσει τη ΜΕΠΚ παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της τωρινής αλλά και της προηγούμενης προϊσταμένης.
Η κατάσταση αυτή όμως θέτει εν αμφιβόλω τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων. Πώς θα βγουν οι καλοκαιρινές άδειες; Πώς μπορεί να οργανώσει ο νοσηλευτής και η νοσηλεύτρια τη ζωή του σε αυτές τις συνθήκες»;