Πάνω από ένας στους δυο αποφοίτους πανεπιστημίου απασχολείται σε θέση εργασία που δεν απαιτούν πτυχίο ή προσόντα της ειδικότητάς του αλλά χαμηλά προσόντα. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) για τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα με τάση αυξητική.
Η έκθεση αυτή τονίζει ότι καταγράφεται αύξηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες του ποσοστού των αποφοίτων σχολών ανωτάτης εκπαίδευσης οι οποίοι δεν είχαν απολύτως καμία άλλη επιλογή παρά να εργαστούν σε θέσεις χαμηλότερων προσόντων μεταξύ του 2004 και του 2010. Το ποσοστό αυτό στη Βρετανία για το 2010, το οποίο ανέρχεται στο 59%, ήταν υψηλότερο τη χρονιά αυτή μόνο σε δύο χώρες, στην Ελλάδα και στην Εσθονία.
«Η κυβέρνηση χρειάζεται να εξασφαλίσει πως οι σχεδιασμοί της όσον αφορά την παραγωγικότητα θα διέπονται από μια ιδιαίτερη έμφαση όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλών προσόντων και τη συνεργασία με τους εργοδότες», δήλωσε ο Πίτερ Τσιζ, ο συγγραφέας της μελέτης αυτής του Αναγνωρισμένου Ινστιτούτου Προσωπικού και Ανάπτυξης, στην εφημερίδα Guardian.
Ο Τσιζ τόνισε επιπλέον πως η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 45% των αποφοίτων σχολών ανωτάτης εκπαίδευσης στη χώρα δεν θα εξασφαλίσει μισθούς ικανούς να του επιτρέψουν να αποπληρώσει τα φοιτητικά δάνεια που είχε λάβει.
Το ποσοστό αποφοίτησης των σπουδαστών σχολών ανώτατης εκπαίδευσης στη Βρετανία είναι 54%, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη πίσω μόνο από την Ισλανδία, κατά την έκθεση του CIPD.