Εκρηκτική αύξηση 125% σημείωσαν οι αιτήσεις για άσυλο που έχουν υποβληθεί στις αρχές στην Γερμανία μέσα στους 7 πρώτους μήνες του 2015. Πρόκειται για υπερδιπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα κυβερνητικά στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για το κατά πόσον η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει στον αριθμό-ρεκόρ των προσφύγων που υποδέχεται.
Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία 218.221 άνθρωποι, ένας αριθμός αυξημένος κατά 125% σε σύγκριση με εκείνον που καταγραφόταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014. Οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου αυξάνονται κάθε μήνα, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν μια αύξηση 6% από τον Ιούνιο.
Η Γερμανία είναι η χώρα η οποία υποδέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου καταγράφεται φέτος τεράστια αύξηση του αριθμού των προσφύγων, ανθρώπων που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια σε χώρες όπως είναι η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή η Ερυθραία.
Οι Σύροι συνεχίζουν να είναι οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, όμως η Γερμανία καταγράφει επίσης μια σημαντική άνοδο του αριθμού των αιτούντων άσυλο από χώρες των Βαλκανίων, όπως είναι η Αλβανία ή η Σερβία.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα ενώ πηγές στον κυβερνητικό συνασπισμό τόνιζαν από χθες ότι το Βερολίνο θα αυξήσει δραματικά την πρόβλεψή του για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που αναμένει φέτος σε σχεδόν 800.000, έναν αριθμό που αποτελεί ιστορικό υψηλό και ποσοστό τετραπλάσιο σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε πριν από λίγο ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ακόμη περισσότερους, «έως και 800.00» αιτούντες άσυλο εντός του 2015.
Μέχρι σήμερα, ο υψηλότερος αριθμός προσφύγων των οποίο είχε υποδεχθεί ποτέ η Γερμανία είχε ανέλθει σε 438.191 το 1992, όταν μεγάλοι πληθυσμοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Έναν χρόνο αργότερα η Μπούντεσταγκ, η γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, είχε αναθεωρήσει το Σύνταγμα και είχε θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για τη χορήγηση ασύλου από τις γερμανικές αρχές. Ο αριθμός τους είχε κατόπιν μειωθεί δραστικά, σε 28.000 το 2008, πριν αρχίσει να αυξάνεται ξανά έκτοτε.