Ως και 325.000 άνθρωποι ενδέχεται να πληγούν στον Ισημερινό από τις κατολισθήσεις που προκαλεί η δραστηριότητα στο ηφαίστειο Κοτοπάξι, το οποίο αφυπνίστηκε την Παρασκευή ωθώντας τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι κυρίως γύρω από το χιονισμένο ηφαίστειο, που βρίσκεται 45 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Κίτο —οι επαρχίες Κοτοπάξι, Νάπο και Πιτσίντσα— εξήγησε η υπουργός αρμόδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, η Μαρία δελ Πιλάρ Κορνέχο.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα, που καταγράφεται για πρώτη φορά από το 1877, οδήγησε τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τις αρχές να απομακρύνουν 505 ανθρώπους από τις εστίες τους σε κοινότητες γύρω από τον κρατήρα του Κοτοπάξι.
«Στην επαρχία Κοτοπάξι εκτιμάμε ότι, ο πληθυσμός που απειλείται φθάνει τους 110.000 ανθρώπους. Στην περιοχή της Πιτσίντσα, είναι 80.000 ως 200.000, και στην επαρχία Νάπο, περίπου 15.000 άνθρωποι», είπε η υπουργός, δηλαδή συνολικά περίπου 325.000 άνθρωποι «μπορεί να κινδυνεύσουν» από την έκλυση λάβας και τις κατολισθήσεις που αναμένεται να προκληθούν.
Η λάβα, καθώς προκαλεί την τήξη μεγάλων όγκων χιονιού, μπορεί να προκαλέσει πολύ επικίνδυνες κατολισθήσεις, εξήγησαν οι αρχές του Ισημερινού.
Στο ηφαίστειο Κοτοπάξι, που θεωρείται από επιστήμονες ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, σε ύψος 5.897 μέτρων, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να εκλυθεί μια στήλη ηφαιστειακής τέφρας σε ύψος οκτώ χιλιομέτρων και να εκτοξευθούν στερεοί και πυρακτωμένοι βράχοι.