Κίνα: Βιβλική καταστροφή και τουλάχιστον 50 νεκροί στην Τιαντζίν

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τις δύο τεράστιες εκρήξεις που συγκλόνισαν το βράδυ της Τετάρτης την πόλη-λιμάνι Τιαντζίν στην Κίνα, σε χώρο που φυλάσσονταν τοξικά χημικά και συμπιεσμένο φυσικό αέριο. 

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 50 – ανάμεσά τους τουλάχιστον 12 πυροσβέστες- και οι τραυματίες φτάνουν τους 700, περισσότεροι από 71 σοβαρά. 

Οι καταστροφές εκτείνονται σε μια ζώνη διαμέτρου τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων. 

Οι αρχές έχουν διατάξει την εκκένωση των περιοχών γύρω από το σημείο των εκρήξεων καθώς υπάρχουν φόβοι για τη δημόσια υγεία, από τα χημικά που πιθανόν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τα σπίτια τους έχουν ισοπεδωθεί από το ωστικό κύμα των εκρήξεων. 

 

Οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν συζητήσει πριν από μία εβδομάδα την ενίσχυση των κανόνων ασφαλείας με εταιρείες που βρίσκονται στο λιμάνι. Σύμφωνα με το Xinhua  η αποθήκη στην οποία σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη ανήκει στην εταιρεία Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics και το CCTV ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα άτομο από "εμπλεκόμενη εταιρεία" τέθηκε υπό κράτηση.

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ήταν τόσο ισχυρές, ώστε καταγράφηκαν από δορυφόρους στο διάστημα και προκάλεσαν ωστικό κύμα που έφθασε σε συγκροτήματα κατοικιών πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη-λιμάνι των 15 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με το Xinhua, από τις εκρήξεις, η πρώτη αντιστοιχούσε σε έκρηξη τριών τόνων ΤΝΤ και η δεύτερη σε 21 τόνους.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ δείχνουν πύρινες σφαίρες κι ένα μανιτάρι από καπνό να υψώνονται στον ουρανό, ενώ το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο κατέγραψε τις εκρήξεις ως σεισμικές δονήσεις.

Τεράστιες περιοχές του λιμανιού - του δέκατου μεγαλύτερου στον κόσμο- καταστράφηκαν, κοντέινερ πλοίων διαλύθηκαν σαν να ήταν σπιρτόκουτα, περίπου 10.000 καινούρια αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς και από ορισμένα κτίρια του λιμανιού απέμεινε μόνο το καμένο κέλυφος, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Ρόιτερς.