SOS από το Λιμενικό για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Για υποστελέχωση των λιμενικών υπηρεσιών σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που αγγίζει το 75% της οργανικής σύνθεσης τους και έχει οδηγήσει τα στελέχη του λιμενικού στα ανθρώπινα όρια τους, κάνει λόγο, σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), με αφορμή τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στα θαλάσσια ανατολικά σύνορα της χώρας.

«Λιμενικοί εργάζονται από 16 έως 20 ώρες την ημέρα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα περιστατικά», τονίζει η ΠΟΕΠΛΣ, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί σε λιμεναρχεία από παράτυπους μετανάστες. «Πάνω από 400 παράτυποι μετανάστες αυτή τη στιγμή στοιβάζονται στον προαύλιο χώρο του μικρού λιμεναρχείου στη Λέρο» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 329 παράτυποι μετανάστες, διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό, σε επτά περιστατικά έρευνας και διάσωσης που σημειώθηκαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου και τη Κω. 

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού-Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διέψευσε πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Ρόιτερ, σύμφωνα με τις οποίες Έλληνες λιμενικοί σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Χίου και του Τσεσμέ διέταξαν περίπου 330 πρόσφυγες από τη Συρία που επέβαιναν σε 8 μικρά πλοιάρια να πετάξουν τα καύσιμα και να παραμείνουν στα τουρκικά παράλια. «Το μοναδικό περιστατικό διάσωσης 270 μεταναστών από τη Συρία που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ώρες, ήταν λίγο έξω από το λιμάνι του Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) στη νοτιοδυτική Τουρκία», ανέφερε ο κ. Λαγκαδιανός, προσθέτοντας ότι τη διαχείριση του περιστατικού αυτού είχε αναλάβει η τουρκική ακτοφυλακή.