Παράγοντες της Δύσης ανέφερας στο BBC, ότι ο Ρώσος ηγέτης θα εκτονώσει την οργή του με κάποιο τρόπο
Η ευρέως διαδεδομένη απέχθεια του Πούτιν για την προδοσία φάνηκε να αντικατοπτρίζεται στο αυστηρό διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση το πρωί του Σαββάτου, όπου κατηγόρησε τον ηγέτη Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, για «μαχαίρι στην πλάτη» και προδοσία.
Έκτοτε, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν εμφανίστηκε δημόσια και δεν σχεδιάζεται νέα προεδρική ομιλία στο εγγύς μέλλον. Σε μια προηχογραφημένη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση την Κυριακή, η οποία φαινόταν ότι είχε πραγματοποιηθεί πριν από την εξέγερση, ο Πούτιν είπε, ότι ήταν σίγουρος για την πρόοδο της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. Αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας εξακολουθούν να ισχύουν στη Μόσχα, αλλά δεν είναι σαφές, εάν ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται ακόμη στη ρωσική πρωτεύουσα αυτή τη στιγμή. Κάποιοι προβλέπουν, ότι ο Πούτιν θα εκτονώσει την οργή του με κάποιο τρόπο, είτε στρατιωτικά στην Ουκρανία, είτε σε εκείνους εντός της Ρωσίας που δεν τον υποστήριξαν.
Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Ράντεκ Σικόρσκι σχολίασε στο BBC, ότι ο Ρώσος ηγέτης «μάλλον θα εκκαθαρίσει αυτούς που θεώρησε ότι αμφιταλαντεύονται», πράγμα που σημαίνει, ότι το καθεστώς του θα γίνει «πιο αυταρχικό και πιο βάναυσο ταυτόχρονα». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε από πλευράς του, ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι πρόκειται να συμβεί» στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε δει ακόμα την τελευταία πράξη».
Μιλώντας στο CNN, τόνισε ότι εμφανίστηκαν «ρωγμές» στην εξουσία του Πούτιν, ρωγμές που δεν υπήρχαν πριν. Αυτό ξεκίνησε με τον αρχηγό μισθοφόρων της Wagner, Γεβκένι Πριγκόζιν, να αμφισβητεί την υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία και τώρα, υπάρχει μια «άμεση πρόκληση για τον ίδιο τον Πούτιν», λέει ο Μπλίνκεν. «Αυτό εγείρει πολλά βαθιά ερωτήματα, που θα απαντηθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», παρατήρησε. «Αν το βάλετε σε ένα πλαίσιο, πριν από 16 μήνες ο Πούτιν ήταν στο κατώφλι του Κιέβου στην Ουκρανία, προσπαθώντας να καταλάβει την πόλη μέσα σε λίγες μέρες και να σβήσει τη χώρα από τον χάρτη. Τώρα, έπρεπε να υπερασπιστεί τη Μόσχα, την πρωτεύουσα της Ρωσίας, ενάντια σε έναν μισθοφόρο "δικής του κατασκευής"», σχολίασε ο Μπλίνκεν.
«Λοιπόν, νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο, βλέπουμε να εμφανίζονται ρωγμές. Πού πηγαίνουν, αν οπουδήποτε, όταν φτάσουν εκεί, είναι πολύ δύσκολο να το πω. Δεν θέλω να κάνω εικασίες για αυτό» σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.