Εκλογές: Η ώρα της κάλπης έφτασε – Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε

Εκλογές: Η ώρα της κάλπης έφτασε – Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε

Αναλυτικές οδηγίες

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7 το πρωί της Κυριακής 25 Ιουνίου μέχρι τις 7 το απόγευμα οι πολίτες της χώρας μας ώστε να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.

Δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και αυτοί ανέρχονται σε 9.813.595 Έλληνες πολίτες. 4.763.264 είναι άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία ενώ εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Πώς θα μάθετε πού ψηφίζετε

Για να ενημερωθείτε αναφορικά με το πού ψηφίζετε μπορείτε να μπείτε στην ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, mpp.ypes.gov.gr/#, που είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr.

Ο τόπος που θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός». Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας για να ψηφίσετε

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης των εκλογέων με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από την εφαρμογή Gov.gr wallet.

Εκεί οι επιλογές είναι δυο:

α) Να πατήσει κανείς το κουμπί quick scan και να επιδείξει τον κωδικό QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο,

β) Να πατήσει κανείς το κουμπί «Προβολή QR κωδικού» και μετά την επίδειξη του κωδικού QR στο δικαστικό αντιπρόσωπο να δώσει και τον πρόσθετο κωδικό που θα έχει λάβει μέσω της εφαρμογής.

Και οι δυο επιλογές είναι ισοδύναμες ως προς την εκλογική διαδικασία, με την πρώτη να θεωρείται ευκολότερη.