Βραζιλία: Η Ρουσέφ η λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος τα τελευταία 30 χρόνια

Το ποσοστό δημοτικότητας της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμας Ρουσέφ παραμένει στο ναδίρ, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών θα ήθελε να τη δει να αποπέμπεται από το ύπατο αξίωμα και μειώνεται το ποσοστό όσων πιστεύουν πως θα ολοκληρώσει τη θητεία της, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς τεραστίων διαστάσεων που έχει αποκαλυφθεί στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Πετρομπράς συνεχίζει να ταρακουνάει την κυβέρνησή της και η Βραζιλία έχει πλέον και επίσημα εισέλθει στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 25 ετών, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Datafolha ανακοίνωσε ότι η δημοτικότητα της Ρουσέφ έπεσε στο 8%, ποσοστό παραπλήσιο με το 7,7% που καταγράφηκε σε άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση.

Κατά την έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Ντίλμα Ρουσέφ είναι η λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της Βραζιλίας μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του 1985 — καθώς το 71% των πολιτών θεωρεί από «κακή» ως «πολύ κακή» την επίδοση της κυβέρνησής της, από 65% στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα της Νταταφόλια, τον Ιούνιο.

Οι δύο στους τρεις συμμετέχοντας στη δημοσκόπηση (66%) είπαν πως η Ρουσέφ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια διαδικασίας αποπομπής, από το 63% που καταγραφόταν τον Απρίλιο. Αν και η πλειονότητα των Βραζιλιάνων συνεχίζει να εκτιμά ότι η πρόεδρος θα ολοκληρώσει τη θητεία της, το 38% εξ όσων ερωτήθηκαν από τη Νταταφόλια θεωρεί ότι θα αποπεμφθεί, από το 29% που καταγραφόταν τον Απρίλιο.

Το ποσοστό δημοτικότητας της Ρουσέφ ότι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ από τη στιγμή που η συγκεκριμένη εταιρεία άρχισε να διεξάγει έρευνες· είναι χαμηλότερο ακόμη και από εκείνο του Φερνάντου Κόλορ το 1992, όταν παραιτήθηκε λίγο πριν βρεθεί αντιμέτωπος με μια διαδικασία αποπομπής του στο Κογκρέσο λόγω σκανδάλων διαφθοράς.

Μόλις έξι μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας της Ρουσέφ, οι εκκλήσεις να αρχίσει διαδικασία για την αποπομπή της εντείνονται. Οι αντίπαλοί της αδημονούν να δουν πώς θα εξελιχθεί μια προγραμματισμένη για την 16η Αυγούστου αντικυβερνητική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα για να διαπιστώσουν τις διαθέσεις των ψηφοφόρων αλλά και μια δικαστική απόφαση που αφορά την κυβέρνησή της πριν αποφασίσουν εάν θα ρισκάρουν την έναρξη της διαδικασίας στο Κογκρέσο.

Η πολιτική αβεβαιότητα επιτείνει την οικονομική κρίση, με το νόμισμα της Βραζιλίας, το ρεάλ, να υποχωρεί σε χαμηλό δωδεκαετίας. Σήμερα το πρωί κυμαινόταν σε μια ισοτιμία 1:3,51 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Εξάλλου, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε ένδειξη πως η πρόεδρος χάνει τον έλεγχο στον κυβερνητικό συνασπισμό, η κάτω Βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο που αυξάνει τους μισθούς ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, καταφέρνοντας πλήγμα στις προσπάθειές της να μειώσει το διογκούμενο κρατικό έλλειμμα.