Σάλος με το “κλεμμένο” λογότυπο των Αγώνων του Τόκιο 2020

Πριν λίγες ήμερες αποκαλύφθηκαν στο Τόκιο τα επίσημα σήματα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020. Βασικό στοιχείο έμπνευσης του σήματος των Ολυμπιακών είναι το γράμμα Τ , αρχικό των λέξεων Tokyo, Tomorrow και Team ενώ των Παραολυμπιακών είναι το = , το παγκόσμιο σύμβολο της ισότητας.

Τα σήματα δημιούργησε ο βραβευμένος σχεδιαστής Kenjiro Sano, ο οποίος όμως έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της... κλοπής.

Συγκεκριμένα, έχει ξεσπάσει σκάνδαλο με το λογότυπο του Τ, του σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων, εξαιτίας της απαράμιλλης ομοιότητάς του με το αντίστοιχο του Θεάτρου της Λιέγης. Το ζήτημα ανέκυψε όταν ο δημιουργός του εμβλήματος του Θεάτρου τ, Ολιβιέ Ντεμπί, διαμαρτυρήθηκε διακρίνοντας την ομοιότητα των σχεδίων.

Μπροστά στο σκάνδαλο, ο Ιάπωνας καλλιτέχνης έδωσε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα κλοπής του βελγικού εμβλήματος.

«Είναι φυσιολογικό όταν είσαι δημιουργός να επηρεάζεσαι από πράγματα. Ποτέ δεν ξεκινάς από το απόλυτο μηδέν, επηρεάζεσαι από διάφορα στοιχεία που παρατηρείς στην καθημερινή σου ζωή. Όμως ως δημιουργός, είναι βασική μου αρχής πως δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και περηφάνιας και αυτό δεν το ξεχνάω ποτέ», τόνισε ο Ιάπωνας.

Πάντως, από νομικής άποψης, δεν υφίσταται ζήτημα, αν και έχει ζητηθεί από την οργανωτική επιτροπή του Τόκιο να αλλάξει το σχέδιο σε μια κίνηση καλής θέλησης.