Εκτός από συντροφιά στο σπίτι, ο σκύλος σας μπορεί να σας συνοδεύει και στην καθημερινή σας άσκηση – ή έστω μπορεί να σας κινητοποιήσει ευχάριστα για να ξεκινήσετε! Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε πως μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα του με ένα ευχάριστο σύστημα γυμναστικής; Δείτε πώς μπορείτε να το καταφέρετε.
Τα σκυλιά είναι ζώα της συνήθειας, επομένως μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε σταθερή τη ρουτίνα του καθημερινού σας jogging. Μόλις κι ο σκύλος σας συνηθίσει το πρωινό τρέξιμο, δε θα έχετε πια δικαιολογίες πως κάνει κρύο ή πως δεν είστε σε «mood», εξηγεί η J.T. Clough, συγγραφέας του εκπαιδευτικού οδηγού «Running with Dogs». «Θα περιμένει δίπλα στα αθλητικά σας παπούτσια, με τη γλώσσα έξω και την ουρά να κουνιέται», λέει η Clough, η οποία έχει κέντρο εκπαίδευσης σκύλων στο Maui. «Ο ενθουσιασμός του είναι αρκετός για να μην κόψετε τη ρουτίνα σας».
Ανησυχείτε πως ο σκύλος σας δε θα ακολουθήσει; Μην ανησυχείτε, λέει η Clough: «Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες μικρόσωμες φυλές σκύλων έχουν περισσότερη ενέργεια από τις μεγαλόσωμες». Απλά πρέπει να προσέχετε τις συνθήκες θερμοκρασίας κι υγρασίας στην ατμόσφαιρα, μια που οι σκύλοι δεν ιδρώνουν όπως εμείς. Κι αν έχετε μία ράτσα με «πατικωμένη» μουσούδα, όπως pug ή bulldog, φροντίστε να τρέχετε μία απόσταση το πολύ 8 χιλιομέτρων, καθώς τέτοιες ράτσες δυσκολεύονται περισσότερο με τις ανάσες τους, σύμφωνα με την Clough.
Νιώθετε πως κατά τη βόλτα ο σκύλος σας τραβάει τόσο που νομίζετε πως το χέρι θα βγει από τη θέση του; Αν ναι, δοκιμάστε να τον κάνετε να κρατήσει το δικό σας ρυθμό ενώ κάνετε ποδήλατο. «Η ποδηλασία είναι ιδανική για υπερδραστήριους σκύλους», λέει η Clough. «Ενθουσιάζονται όταν τρέχουν με όλη τους τη δύναμη». Παράλληλα, κάνετε πολύ καλή γυμναστική (με το ποδήλατο καίτε περίπου 500 θερμίδες την ώρα) και γυμνάζετε τους μύες των ποδιών σας.
Αν ο σκύλος σας κυνηγάει ό,τι βρει, δοκιμάστε μία συσκευή που ονομάζεται Springer, η οποία συνδέει το λουρί με το σκελετό του ποδηλάτου απορροφώντας τη δύναμη των ξαφνικών τραβηγμάτων.
Η ποδηλασία με το σκύλο σας βοηθά και σε προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να έχει ο σκύλος, σύμφωνα με την Clough. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω σε σκυλιά είναι πως δεν εξασκούνται αρκετά». Κτηνίατροι του Κλινικού Κέντρου Συμπεριφοράς Ζώων του Πανεπιστημίου του Tuft δηλώνουν πως η αερόβια άσκηση ωθεί τον εγκέφαλο να παράγει σεροτονίνη, μία ορμόνη που βοηθά τους σκύλους να χαλαρώσουν, ειδικά όσους παρουσιάζουν άγχος ή επιθετικότητα.
Άλλος ένας διασκεδαστικός τρόπος να βγάλει ο σκύλος σας όλην του την ενέργεια, εφ'όσον φυσικά το «έχετε» με τα πατίνια! Αν όχι, η Clough προειδοποιεί πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. «Ο σκύλος σας θα είναι ενθουσιασμένος κι εσείς θα σκέφτεστε "πού είναι τα φρένα;;;"». Αλλά ακόμη κι αν είστε εξοικειωμένοι με την κίνηση πάνω σε ρόδες, καλύτερα να κινηθείτε σε μία περιοχή χωρίς αυτοκίνητα, όπως ένα πάρκο, ώστε να απολαύσετε κι εσείς κι ο σκύλος σας τη διαδρομή. Το πιο πιθανό είναι πως θα διασκεδάσετε τόσο που θα ξεχάσετε και πως γυμνάζεστε!
- Dog-friendly μαθήματα γυμναστικής
Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν είναι και πολύ διαδεδομένα, αλλά στην Αμερική μαθήματα εκγύμνασης σχεδιασμένα για ανθρώπους και σκύλους, όπως το Leash Your Fitness στο San Diego και το K9 Fit Club στο Chicago γίνονται πολύ δημοφιλή. Σ' ένα μάθημα, μπορείτε να τρέξετε σε συνδυασμό με υψηλής εντάσεως ασκήσεις δύναμης, ισορροπίας κι ενδυνάμωσης καρδιακής λειτουργίας ενώ ο τετράποδος φίλος σας παρακολουθεί μαθήματα υπακοής. «Συστήνω στους κηδεμόνες σκύλων να δοκιμάσουν ένα μάθημα έστω μία φορά», λέει η Clough, που βοήθησε στη λειτουργία του Leash Your Fitness. «Εστιάζουμε περισσότερο στη γυμναστική του ανθρώπου παρά στου σκύλου», εξηγεί, αλλά ο σκύλος μαθαίνει να αισθάνεται άνετα σε ένα περιβάλλον με περισπασμούς, κι έτσι θα είναι πιο εύκολο να τον παίρνετε μαζί σας σε άλλες δραστηριότητες εκγύμνασης.
- Κυνηγήστε μαζί τη μπάλα ή το παιχνίδι του
Πετάτε τη μπάλα κι ο σκύλος σας τρέχει ξοπίσω της. Εσείς μη στέκεστε εκεί! Όσο εκείνος πάει να φέρει τη μπάλα ή το παιχνίδι του, κάντε κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών μέχρι κι οι δυο σας να λαχανιάσετε! Ακόμη καλύτερα τρέξτε μαζί του για τη μπάλα και κάντε και μερικά sprints.
Κι όμως, κάποια σκυλιά λατρεύουν... το ποδόσφαιρο! Ειδικά ράτσες – τσομπανόσκυλα, όπως τα Border Collies και τα Αυστραλέζικα τσομπανόσκυλα. Εταιρείες που πωλούν αξεσουάρ κατοικιδίων πωλούν μπάλες ποδοσφαιρικού τύπου (ανθεκτικές στα δόντια του σκύλου) σε διάφορα μεγέθη. Μόλις ο σκύλος σας μάθει να κλωτσάει και να δίνει πάσες με τη μουσούδα ή τα ποδαράκια του, κρατήστε ρυθμό παίζοντας μαζί του ποδόσφαιρο.
Αν δεν είστε φίλοι του σπορ, απασχολήστε τον με άλλα παιχνίδια, όπως ειδικά σκοινιά «διελκυστίνδας» για σκύλους και δραστηριότητες. «Κάνετε πως είστε παιδί, σκεφτείτε ένα παιχνίδι και κάντε το σκύλο σας να σας ακολουθήσει», προτείνει η Clough. «Το πιο πιθανό είναι πως θα ενθουσιαστεί και θα συμμετάσχει».
Το τρέξιμο στις σκάλες ή σε κερκίδες ενισχύει τους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους και τους γλουτιαίους να δουλεύουν με «τουρμπίνες». Έτσι καταφέρνετε σύσφιξη του κάτω μέρους του σώματός σας, όσο ο σκύλος σας «καίει» τα μεζεδάκια που έφαγε!
Αφού είστε ήδη γυμνασμένοι κι είστε σε μία αντίστοιχη ρουτίνα κι εσείς κι ο σκύλος σας, γιατί να μη συμμετάσχετε σε έναν αγώνα τρεξίματος με ελεύθερη πρόσβαση σε σκύλους; Στην Αμερική μάλιστα διοργανώνονται συχνά πυκνά τέτοιοι αγώνες, όπως το Fast and the Furry K8 στο Saint Paul της Minnesota και το Rescue Me 5K9 στο Irvine της California. Άσε που και σε μαραθωνίους εδώ στην Ελλάδα ουκ ολίγοι συμμετείχαν με τα τετράποδα φιλαράκια τους!
Δεν έχετε σκύλο; Ε, δε μπορεί, όλο και κάποιος συγγενής ή φίλος σας θα έχει έναν τετράποδο σύντροφο. Αν λοιπόν είναι φιλικός και μπορείτε να τον κοντρολάρετε, τότε «δανειστείτε» τη συντροφιά του! Στην Αμερική πολλά καταφύγια αδέσποτων συνεργάζονται με εθελοντές που παίρνουν τα ζώα για βόλτα κι άσκηση, πράγμα που βοηθάει και τα ίδια ώστε να συνηθίσουν την ιδέα του λουριού αλλά και να αναπτύξουν την κατάλληλη συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους. Στην Ελλάδα ομολογώ δεν ξέρω κατά πόσο εφαρμόζεται κάτι τέτοιο, αλλά καλό θα ήταν να ξεκινήσει. Μη σας πω πως θα ήταν μία πολύ καλή αφορμή για να βρεθούν πιο εύκολα σπίτια για αυτές τις ψυχούλες!
Πηγή: k-mag.gr