Βραβείο “ειρήνης και δικαιοσύνης” στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Μία από τις κόρες του πρώτου προέδρου της Ινδονησίας Σουκάρνο πρότεινε να απονεμηθεί στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν βραβείο για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, απορρίπτοντας ως "δυτική προπαγάνδα" τις επιδόσεις του στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αναληθείς. Όλα αυτά είναι δυτική προπαγάνδα. Αυτές οι δυτικές κυβερνήσεις αρέσκονται να βάζουν άσχημες ταμπέλες στη Βόρεια Κορέα", είπε χαρακτηριστικά η Ραχμαουάτι Σουκαρνοπούτρι, ανακοινώνοντας ότι ο νεαρός δικτάτορας θα τιμηθεί τον Σεπτέμβριο από την οργάνωσή της, το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σουκάρνο.

Η απόφαση να δοθεί το βραβείο αυτό στον βορειοκορεάτη ηγέτη - το οποίο στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και η Αούνγκ Σαν Σου Κι - κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του ινδονησιακού Τύπου και έχει προκαλέσει χλευαστικά σχόλια και καχυποψία.

Ωστόσο, η ίδια η Σουκαρνοπούτρι υπερασπίστηκε την απόφασή της λέγοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν - ο οποίος, παρεπιπτόντως, έχει εξοντώσει δεκάδες συμπολίτες του από τότε που ανήλθε στην εξουσία - "θα πρέπει να βραβευτεί για τον αγώνα του κατά του νεο-αποικιακού ιμπεριαλισμού".

Η Σουκαρνοπούτρι συνέκρινε μάλιστα τον βορειοκορεάτη ηγέτη με τον πατέρα της, ηγέτη της μάχης της Ινδονησίας για ανεξαρτησία, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα μέχρι την ανατροπή του το 1965 κι είχε συνάψει δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του 50. Έκτοτε η Τζακάρτα διατηρεί ανοιχτές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ.

"Και ο Σουκάρνο είχε κατηγορηθεί ότι ήταν ένας σατανικός δικτάτορας, ο οποίος παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αυτό, συν τω χρόνω, αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυε", είπε η Σουκαρνοπούτρι.