Τα νεαρά κορίτσια που βιώνουν στρεσογόνες καταστάσεις, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή μια σοβαρή ασθένεια στην οικογένειά τους είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος ως ενήλικες.
Αυτό υποστηρίζει μια νέα αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το στρες στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι περισσότερο «ένοχο» για την πρόσληψη βάρους στη μετέπειτα ζωή μιας γυναίκας, απ’ ό,τι το στρες που βιώνει στην ενήλικη ζωή της.
Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίδραση αυτή ισχύει μόνο στις γυναίκες.
Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, ούτε το παιδικό άγχος ούτε το ενήλικο στρες έχει κάποια επίδραση στην αύξηση του σωματικού βάρους στους άντρες.
«Τα ευρήματα αυτά προσθέτουν επιπλέον στοιχεία στην κατανόησή μας γύρω από την επίδραση του στρες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, καθιστώντας το ένα πιο σημαντικό παράγοντα μακροχρόνιας πρόσληψης βάρους απ’ ό,τι το ενήλικο στρες, αλλά και γύρω από τη διαφορετική επίδρασή του στους άντρες και τις γυναίκες» ανέφερε η επίκουρος καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Hui Liu.
Στην έρευνα συμμετείχαν 3.617 άνθρωποι (2.259 γυναίκες και 1.358 άντρες).
Το παιδικό στρες μετρήθηκε σε μια σειρά από στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την οικογένεια, που συνέβησαν μέχρι την ηλικία των 16 ετών, όπως για παράδειγμα: οικονομικές δυσκολίες, διαζύγιο, τουλάχιστον ένας γονιός με προβλήματα ψυχικής υγείας και έλλειψη πατρικής φιγούρας.
Στο ενήλικο στρες συμπεριλήφθηκαν παράγοντες όπως: η απώλεια θέσης εργασίας, ο θάνατος κοντινού προσώπου, γονική μέριμνα, άγχος για τη φροντίδα των παιδιών κ.ά.
Οι γυναίκες που είχαν βιώσει υψηλότερα επίπεδα παιδικού στρες, είχαν πάρει περισσότερα κιλά και πιο γρήγορα σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν βιώσει λιγότερο στρες κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.
Η αλλαγή στη μάζα του σώματος είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής και η παιδική ηλικία μπορεί να είναι μια κρίσιμη περίοδος για τον καθορισμό των μοτίβων που θα έχουν μακροχρόνια επίδραση στο σωματότυπο της γυναίκας στο βάθος του χρόνου, εξήγησε η καθηγήτρια.