Αφρικανοί ηγέτες θα προτείνουν «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» σε Ρωσία και Ουκρανία

Αφρικανοί ηγέτες θα προτείνουν «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» σε Ρωσία και Ουκρανία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας

Αφρικανοί ηγέτες θα προτείνουν σειρά «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» κατά την διάρκεια των αρχικών τους προσπαθειών να μεσολαβήσουν στην διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμφωνίας που είδε σήμερα το Reuters.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, την απομάκρυνση των τακτικών πυρηνικών όπλων από την Λευκορωσία, την αναστολή εντάλματος σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Θα μπορούσε να ακολουθήσει μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα έφθασε σήμερα στην Πολωνία, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί την Ουκρανία και τη Ρωσία στο πλαίσιο της αφρικανικής ειρηνευτικής αποστολής, ανακοίνωσε το γραφείο του σήμερα.

Ο Ραμαφόζα θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανία αύριο Παρασκευή και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη το Σάββατο.