Την κρισιμότητα της εσωκομματικής διαμάχης στον ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζουν οι τοποθετήσεις των περισσότερων ομιλητών στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο Σινέ Κεραμεικός.
Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης συνιστά συντριπτική ήττα, δήλωσε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, που αναρωτήθηκε πώς αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες, έγινε ένα περίκλειστο κόμμα.
Ο κ. Καραγιαννίδης ζήτησε χαμηλούς τόνους και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το να ζητάνε κάποιοι επιπτώσεις για ανθρώπους που έδωσαν μάχες με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή τόλμησαν να διαφοροποιηθούν. Κατήγγειλε ακόμα “το ξεκατίνιασμα μεταξύ συντρόφων στα τηλεοπτικά παράθυρα”, είπε ότι θα έπρεπε ήδη να υπάρχει ένα σχέδιο στην περίπτωση που δεν γίνει η συμφωνία, ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί, και καυτηρίασε το γεγονός ότι ποινικοποιούνται ο Γιάννης Βαρουφάκης και η Νάντια Βαλαβάνη και δεν έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή και γι' αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μαξίμου, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και όσων ψήφισαν “ναι στη Βουλή, ανέφερε στην ομιλία του ο Ρούντι Ρινάλντι.
Μιλώντας σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, ο κ. Ρινάλντι είπε ότι είναι η τελευταία φορά που μιλά στην ΚΕ, από μέλος της οποίας παραιτήθηκε, μετά το πέρας της ομιλίας του. Επεσήμανε ότι ενώ ήδη έχουν ληφθεί κυβερνητικές αποφάσεις και έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κατόπιν εορτής να συσκεφθεί και να αποφασίσει τη στρατηγική του. Τόνισε ότι η διαδικασία αυτή γίνεται για να λυθούν τα χέρια εκείνων που έχουν αποφασίσει τις πολιτικές αυτές, να συνεχίσουν “εν λευκώ”.
Ο κ. Ρινάλντι ανέβασε τους τόνους, απευθυνόμενος στον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, για την αποστροφή του σχετικά με την τιμή των μακαρονιών, απαιτώντας περισσότερο σεβασμό στον κόσμο που “βιώνει με τρομερό τρόπο την κρίση”. Επεσήμανε δε ότι με αυτά που υπέγραψε και ψήφισε η κυβέρνηση, το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί.
Πορευθήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν και συγκεκριμένα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για το χρέος και ότι μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα μνημόνια, ανέφερε στην ομιλία της η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου. Πρόσθεσε ότι δεν έχει δικαιωθεί η αντίληψη για την ύπαρξη ενός Plan B, αλλά ούτε και η αντίληψη ότι ο χρόνος της Αριστεράς στην κυβέρνηση έχει τελειώσει.
Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπέδωσης της αντίληψης περί τερματισμού της αριστερής κυβέρνησης, αλλά και της αντίληψης ότι με την συμφωνία “είναι όλα καλά”.
Η κ. Σβίγκου πρότεινε συγκροτημένο και ανοιχτό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι “το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει” και προσθέτοντας ότι “ο κόσμος αυτήν την στιγμή είναι μαζί μας, αλλά πρέπει να του δώσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο”, καθώς “τα σχέδια για grexit, για ανατροπή της κυβέρνησης και για εμπέδωση του μνημονίου ως μονόδρομου, δεν έχουν τελειώσει”.
“Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε στην τοποθέτησή της η Ελένη Πορτάλιου. “Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα”, ανέφερε και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό. “Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί”, είπε η κ. Πορτάλιου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.
Υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν σε διάσπαση, αλλά για μένα αυτή η λέξη είναι απαγορευμένη, τόνισε στην ομιλία του ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Τόνισε ότι δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ομοίως δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής.
Τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, ούτε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη, ο κ. Καλύβης έκανε λόγο για απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός “οδικού χάρτη” πορείας του κόμματος.
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, είπε ότι τη διαχειρίστηκε μια ομάδα, με το κόμμα “στη γωνία” και χωρίς καμία “κομματική νομιμοποίηση”. Χαρακτήρισε το έκτακτο Συνέδριο ως διαδικασία “ξεκαθαρίσματος λογαριασμών”, καλώντας σε σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, διότι “δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά πολιτικής γραμμής”.