Μια θηλυκή λευκή ρινοκερίνα του βορρά ("Ceratotherium simum cottoni"), η Ναμπίρ, πέθανε χθες το βράδυ στον ζωολογικό κήπο του Ντβουρ Κράλοβε, στην κεντρική Τσεχία, αφήνοντας πίσω της μόνον άλλους τέσσερις ρινόκερους αυτού του υποείδους στον πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ο ζωολογικός κήπος.
"Είναι πολύ δύσκολο να εκφραστούμε για την απώλεια αυτή", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρέμισλ Ράμπας, διευθυντής αυτού του ζωολογικού κήπου, ο οποίος είναι ο μόνος στον κόσμο που πέτυχε την αναπαραγωγή σε συνθήκες αιχμαλωσίας αυτού του σπάνιου υποείδους που απειλείται με εξαφάνιση.
Η ρινοκερίνα πέθανε έπειτα από ρήξη κύστης. Η Ναμπίρ είχε γεννηθεί στο Ντβουρ Κράλοβε στις 15 Νοεμβρίου του 1983 και αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση. "Η κύστη αυτή είχε βάρος 40 κιλών, χωρίς το περιεχόμενό της σε υγρά. Δεν είχε καμία πιθανότητα θεραπείας", επισήμανε παράλληλα ο ειδικός Γίρι Χράμπι.
Μετά την απώλεια της Ναμπίρ, στον κόσμο απομένουν μόνον 4 λευκοί ρινόκεροι του βορρά: μια ηλικιωμένη θηλυκή, η Νόλα, στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, και ένας αρσενικός ρινόκερος, ο επίσης ηλικιωμένος Σουντάν, ο οποίος ζει μαζί με δύο θηλυκές, την Νατζίν και την κόρη της Φατού, στο κενυατικό καταφύγιο ζώων του Ολ Πετζέτα.
Τα τελευταία αυτά τρία ζώα μεταφέρθηκαν στην Κένυα από τον ζωολογικό κήπο του Ντβουρ Κράλοβε το 2009, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που ονομάστηκε "Η τελευταία ευκαιρία επιβίωσης", με την ελπίδα να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα οι θηλυκές ορμόνες των ζώων αυτών μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό θα επέτρεπε την βιολογική τους αναπαραγωγή. Ωστόσο η ελπίδα αυτή δεν ευοδώθηκε.
Τα φυτοφάγα αυτά ζώα από την κεντρική και την ανατολική Αφρική αποδεκατίστηκαν από τους λαθροθήρες για τις δήθεν αφροδισιακές ιδιότητες των κεράτων τους, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση στην ασιατική φαρμακοποιία.
"Ο θάνατος της Ναμπίρ υπογραμμίζει την ολέθρια μείωση του αριθμού των ρινόκερων λόγω της παράλογης ανθρώπινης απληστίας. Επίσης φέρνει πιο κοντά στην απόλυτη εξαφάνισή του ένα υποείδος ζώων", σημείωσε ο Ράμπας.
Όλες οι άλλες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχουν αποτύχει. Το σπέρμα των αρσενικών ρινόκερων του Ντβουρ Κράλοβε συντηρείται από το ινστιτούτο έρευνας για τα άγρια ζώα του Βερολίνου IZW.
Ένα επίσης από τα ωάρια της Ναμπίρ, όπως και διάφορα δείγματα ιστού, ελήφθησαν από την ρινοκερίνα αμέσως μετά τον θάνατό της και εστάλησαν σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Ιταλία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου. "Αισθανόμαστε καθήκον μας να κάνουμε τα πάντα για την διάσωση (των ρινόκερων αυτών). Είμαστε μαζί με το Σαν Ντιέγκο οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν, μέσω του βιολογικού υλικού που έχει συλλεγεί, έστω κι αν οι ελπίδες επιτυχίας είναι μηδαμινές", κατέληξε ο διευθυντής του τσέχικου ζωολογικού κήπου.