Ποια είναι τα νέα πρόσωπα στις θέσεις-«κλειδιά» στο Υπουργικό Συμβούλιο - Παρών στην ορκωμοσία ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Βασίλης Κασκαρέλης
Στη νέα εποχή Ερντογάν μπαίνει η Τουρκία, με την ορκωμοσία σήμερα της Βουλής και αύριο του ίδιου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ετοιμάζεται να ανακοινώσει και τη νέα του κυβέρνηση.
Η Δύση περιμένει τα πρώτα μηνύματα για τη στάση της Τουρκίας, με το παζάρι για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ να συνεχίζεται. Οι 600 εκλεγμένοι βουλευτές του νέου Τουρκικού Κοινοβουλίου ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο υπό το βλέμμα του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκόταν στο θεωρείο.
Η ορκωμοσία του προέδρου αναμένεται να τελεστεί αύριο, παρουσία και του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μεταβαίνει για δύο ημέρες στην Άγκυρα, προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους. Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης.
Ποιοι φεύγουν και ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση
Αύριο το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με τρία κορυφαία στελέχη να παραμένουν εκτός Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, προκαλώντας ερωτηματικά, για το τι σηματοδοτούν οι αλλαγές αυτές. Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο θα αντικαταστήσει ο εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην θέση του οποίου υπουργοποιείται ο μέχρι σήμερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ και τον εκλεκτό του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλειμάν Σοϊλού, τον οποίο θα αντικαταστήσει ο μέχρι σήμερα αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν.
«Τσάρος» της Οικονομίας αναλαμβάνει ο εκ των αγαπημένων των διεθνών αγορών οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ. Η επιλογή αυτή χαιρετίζεται από το Χρηματιστήριο, που καταγράφει μεγάλη άνοδο, ενώ πτώση παρουσιάζουν τα τουρκικά ασφάλιστρα κινδύνου. Αντίθετα, η τουρκική λίρα συνεχίζει τη βουτιά της, σπάζοντας κι άλλο ιστορικό χαμηλό εναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 21 λίρες το δολάριο.
Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα δώσει ένα πρώτο στίγμα, πως θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση Ερντογάν. Εάν η Άγκυρα προτίθεται να συγκλινει προς τη Δύση ή θα συνεχίσει τα ανατολίτικα παζάρια για την ένταξη της Σουηδίας και τα F16. Πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αν και ένα βήμα πριν την έξοδο του από το υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε σε έντονο ύφος στον Σουηδό ομόλογο του, πως θα κρατά την Στοκχόλμη όμηρο, μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της.
«Η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα στο Όσλο κατέδειξε την ισχυρή υποστήριξη των κρατών-μελών για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και την Ουγγαρία να ξεκινήσουν τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε από την πλευρά του σε ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ. «Ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στους Σουηδούς φίλους μας! Εκπληρώστε τις υποχρεώσεις σας βάσει του Τριμερούς Μνημονίου και λάβετε συγκεκριμένα βήματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τα άλλα θέματα θα διευθετηθούν μόνο τότε», έγραψε με την σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Για μάχη του ΝΑΤΟ με τον χρόνο ώστε να αποτρέψει ένα «επικίνδυνο» μήνυμα στους αντιπάλους του, κάνει λόγο διπλωμάτης στο αμερικανικό δίκτυο CNN: «Εάν χαθεί η προθεσμία, αυτό θα δώσει το μήνυμα σε ανθρώπους σαν τον Πούτιν ότι υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος στη Δυτική Συμμαχία. Τους δίνει χρόνο και χώρο να προκαλέσουν προβλήματα. Αυτά θα μπορούσαν να είναι από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι χρηματοδότηση και ενθάρρυνση περισσότερων διαδηλώσεων με κάψιμο του Κορανίου ώστε να προκληθεί διχασμός στη Σουηδία».